Nyheder

14 syriske flygtninge bliver rustet til dansk køkkenarbejde

Højbelagt smørrebrød, stjerneskud og æblekage. Der er langt fra arabisk mad til det klassiske danske køkken. Derfor er det en rejse ind i den danske kultur for 14 syriske flygtninge, som for øjeblikket lærer at tilberede dansk mad og i det hele taget bliver rustet til arbejdet i et dansk køkken.

undervisning.jpg
Smørrebrød skal pyntes meget enkelt, fortæller Nicoline Vind, under evalueringen af flygtningenes første omgang højt belagt smørrebrød.

I samarbejde med jobcentrene i Billund, Esbjerg og Varde har Rybners Kursuscenter tilrettelagt et kursus i køkkenerne på teknisk skole, hvor kokke, tjenere og ernæringsassistenter normalt bliver udlært. Målet er, at alle flygtningene skal ud i praktik i en virksomhed lige efter kurset. Med introduktion til køkkenarbejde, høj motivation og arbejdsmoral har de masser at tilbyde på det danske arbejdsmarked er kursister og underviser på kurset, Nicoline Vind enige om.

- De knokler på, og de er effektive til at rydde op – mere effektive end vi oplever mange danskere er, siger Nicoline Vind, som må stoppe en af kursisterne i at vaske op, da hun vil evaluere deres højtbelagte smørrebrød.

Lærer om dansk kultur
Flere af kursisterne er meget glade for, at kurset ikke alene lærer dem om arbejdet i køkkenet, men også om dansk kultur.

- Jeg er meget tilfreds. Jeg lærer nyt hver dag om danske retter, dansk kultur og mange nye ord, for eksempel navnene på køkkenredskaber og hygiejne, siger Rojin Kurdi, som blev familiesammenført med sin mand for to år siden.

Roajin.jpg
Rojin Kurdi har været i praktik i en kantine og håber, at hun kan få et fast job i et køkken.

De kunne ikke blive i Aleppo på grund af krigen. I dag arbejder hendes mand på en fabrik samtidig med at han modtager danskundervisning.

Nu håber Rojin Kurdi bare, at kurset kan føre til et fast job.

- Jeg vil rigtig gerne finde et arbejde. Jeg vil gerne arbejde med alt muligt i et køkken. Jeg kan rydde op, vaske op og hjælpe med at lave mad og dessert, siger hun.

Fra skrædder til køkkenmedarbejder
Jihad Mustafa Mohammad har boet i Billund i to år og syv måneder. I Syrien arbejdede han som skrædder. Da grænsen mellem Islamisk Stat og den syriske regering rykkede tæt på hans hjem blev han nødt til at flygte. Men skrædderarbejde er der ikke meget af i Danmark. Nu håber han, at han kan kvalificere sig til et job som køkkenmedhjælper.

jihad.jpg
Jihad Mustafa Mohammad kan godt lide dansk mad og håber på en fremtid som køkkenmedhjælper.

- Det er et meget fint kursus. Jeg lærer noget nyt hver dag også om det danske system, siger Jihad Mustafa Mohammad, som ikke er forskrækket over den anderledes madkultur.

- Det smager godt. Jeg glæder mig til at lære mere om dansk mad, siger han.

Jobcentrene i Billund, Esbjerg og Varde er for øjeblikket på udkig efter restauranter, kantiner og andre køkkener, hvor de 14 flygtninge kan komme i praktik.

FAKTA
Vil du vide mere om at få en flygtning i praktik, så kontakt jobcentret i din kommune. Du er også velkommen til at kontakte underviser Nicoline Wind på email: nv@rybners.dk<mailto:nv@rybners.dk>.