Nyheder

Mogensen berettede om rummissioner på Rybners Gymnasium

Ikke alle og enhver har en arbejdsgiver med et årligt budget på ca. 40 mia. kr., har fotograferet sjældne kæmpelyn oppefra eller har sovet ti nætter i en sovepose, spændt fast i loftet.

- Der sker mange spændende forandringer med kroppen ved at opholde sig i rummet. Meget af det, man finder ud af, er til gavn for os på jorden, fortalte Mogensen, der qua sin ti-dages rummission i 2015 selv har oplevet tyngdekraftens forbløffende indvirkninger. Han blev for eksempel tre centimeter højere – dog kun midlertidigt. Astronauter, der opholder sig i længere tid i rummet, kan vokse helt op til 6-7 centimeter, mens de er på mission. Angiveligt har det noget at gøre med den manglende tyngde fra hovedet på rygraden, der dermed udvider sig som en fjeder.

Ikke-navngivet-4.jpgIMG_1157-web.jpg

Andreas Mogensen er for tiden udstationeret af ESA(European Space Agency) ved NASA i Houston, hvor han arbejder i kontrolcenteret for missioner til den internationale rumstation og forbereder sig på at blive udvalgt af ESA til en ny rummission i 2018.

Under sin første mission arbejdede han i det, der kaldes Columbus Laboratoriet på den 17 år gamle og ca. 80 x 100 meter store rumstation. Her udførte han en lang række meget forskellige biologiske og fysiologiske forsøg, som forskere, herunder også danske, sidenhen har arbejdet ud fra – blandt andet inden for vandrensningsteknologi og avanceret robotteknologi.

Hjernen bliver snydt
- Lige da vi ankom og blev koblet til rumstationen , blev jeg forvirret og kunne ikke genkende det, jeg havde trænet i simulatoren så mange gange. Men så fandt jeg ud af, at det var fordi jeg stod på loftet. Hjernen bliver ofte snydt i det vægtløse rum, konstaterede Mogensen, der også kunne fremvise et muntert videoklip, hvor han og de øvrige astronauter er i gang med et måltid, hvor de konstant må ”svæve” rundt efter maden.

Efter foredraget fik 25 indbudte 1. og 2. års elever fra gymnasiet 45 eksklusive minutter i selskab med den danske astronaut. Her fik eleverne, der går på forskellige naturvidenskabeligt prægede studieretninger, mulighed for at stille alverdens spørgsmål og måske få taget en af de lidt sjovere selfies til scrapbogen.

 IMG_1124-web.jpg
Nogle af gymnasieeleverne viste interesserede gæster rundt i gymnasiets naturvidenskabelige faciliteter, herunder Science Center Esbjerg, der er samlingssted for tiltag, der skal inspirere, udfordre, oplyse og skabe interesse for naturvidenskaben.

IMG_1138-web.jpg 

Ikke-navngivet-5.jpg

IMG_1153-web.jpg