Nyheder

Kendskab til køkken-kultur skal skaffe flygtninge i arbejde

14 syriske flygtninge og en eritreaner var på hjemmebane i køkkenet på Rybners Tekniske Skole, da de skulle lave en buffet med arabisk mad. De 15 flygtninge er i øjeblikket på kursus på Rybners Kursuscenter for at blive klar til at kunne begå sig i et køkken og lære dansk mad, dansk madkultur og sproget at kende. Målet er at finde praktikpladser eller et fast job i køkkener på ældrecentre, kantiner og efterskoler.

Fokus er på stegt flæsk og persillesovs, æblekage og anden traditionel dansk mad i de fire uger kurset varer, men i dag har underviser Nicoline Vind givet kursusdeltagerne lov til at lave arabisk mad, som de kender fra Syrien. Jobvejledere fra jobcentrene i Esbjerg, Varde og Vejen Kommune er inviteret til frokost. Det er dem, der har til opgave at finde jobmuligheder til de 15 kursusdeltagere. Og hvis vejen til et job går gennem jobvejledernes maver, så er der gode jobmuligheder for flygtningene. Der var stor ros til buffeten fra alle gæster – Og Nikoline Vind var også særdeles tilfreds med deres indsats.

- En dag som i dag har de ikke brug for min hjælp. Kvinderne kan deres kram, og det giver dem helt klart en tryghedsfølelse at lave den mad, de kender så godt, fortæller hun.

Arabisk_mad_3   

Når måltidet samler

På en almindelig kursusdag går en del af tiden med at lære den danske madkultur at kende – Eksempelvis måtte Nicoline Vind lære dem, at man ikke serverer for mændene først.

- Da jeg så det, kaldte jeg dem sammen med det samme. Når de skal klare sig i et køkken, hvor kulturen godt kan være hård, så er det nødvendigt, at de kender arbejdspladskulturen og følger den, understreger hun.

På holdet er kvinderne i overtal, og de er vant til at arbejde i køkkenet fra Syrien. Mændene er ikke lige så vant til en tjans i køkkenet. Men Nikoline Vind sørger for, at alle deles om arbejdet.

- Det er et holdarbejde – alle skal kunne samarbejde, understreger hun.

Arabisk_mad_2 
Ahmad t.h er flygtet fra Aleppo i Syrien, hvor han havde en stor familie, og den var som
oftest samlet omkring aftensmåltidet.

 

En af de kursister, der allerede har kendskab til arbejdet i et køkken på en dansk arbejdsplads er Nashat, der har læst kunst på universitet og tidligere har været i praktik på Jensens Bøfhus. Hun er flygtet fra krigens rædsler i Syrien og prøver nu at få etableret en tilværelse i Danmark.

En anden af de syriske flygtninge - Ahmad -  er flygtet fra Aleppo, der blandt andet var kendt for sine mange kulinariske tilbud, før krigen brød ud. Ahmad havde en stor familie, så det at hygge sig omkring et måltid mad, som danskere kan gøre det, er slet ikke ukendt for ham.

- I Syrien var vi en stor familie, og vi skulle helst være samlet så mange som muligt til aftensmåltidet, fortæller Ahmad.

Og i dag har Ahmad og de andre flygtninge atter samlet folk omkring sig til en buffet med specialiteter fra deres hjemland.

Arabisk_mad_5 
Aisha Rawe i gang med at gøre klar til den arabiske buffet.