Nyheder

Ti dages træning med de tunge drenge

Skrevet af Flemming Kyster

- Det har været et helt suverænt kursus!

Sådan lyder det med overbevisning i stemmen, da sværvognsredder Jes Johansen bliver bedt om at vurdere kurset ”Bjærgning og bugsering af storvogn” på den næstsidste af de ti kursusdage.

På øvelsesområdet hos Rescue Center Denmark i Esbjerg er viborgenseren med base hos Falck Aalborg i gang med at lave en såkaldt brilleophængning af en bus.

Forskellig tilgang
Hans makker i denne øvelse, som er en af de fem øvelser, der rokeres imellem denne dag, er til daglig i Forsvaret. De 13 kursister er således nogenlunde ligeligt opdelt mellem folk fra Falck, SOS og Forsvaret.

- Vi har ind i mellem lidt forskellige tilgange til, hvordan opgaver skal tackles, alt efter hvor vi kommer fra og hvad vi er vant til. Det giver nogle gode snakke, hvor vi måske kan lære af hinanden, men ind i mellem selvfølgelig også lidt udfordringer, når vi skal finde løsninger sammen, fortæller Jes Johansen, som i øvrigt er formand for Falcks Assistanceklub (tidligere Falcks Sværvognsklub).

Ekspert på området
Alt det lovmæssige omkring akseltryk, hastighed, højde og længde af vogntog og meget andet står naturligvis ikke åbent for fortolkning, og her er instruktør Claus O. Jensen et omvandrende opslagsværk.

bjærgning til web.jpg
Arkivfoto

Han har undervist på dette område i en halv snes år og er forfatter til ”Autoredderens lommebog” – som er en ”bibel” for mange autofolk, lige som han har udarbejdet en udførlig mappe/kompendium i tilknytning til kurset.

- Det er meget værdifuldt at få alt det lovmæssige stof genopfrisket. Og så er det bare rart at have tiden og grejet til at træne forskellige scenarier og få feedback på det. Desuden har vi jo også teori, og jeg synes, at teori og praktik går op i en højere enhed på dette forløb, lyder det fra Jes Johansen, der har en fortid som synsmand hos bilinspektionen.

Også natøvelse
Forløbet omfatter også en natøvelse, hvor man arbejder med bugsering i mørke, og holdet har også været i Ribe for at arbejde med ophængning af store landbrugsmaskiner.

Uden for undervisningen er skolehjemmet Hermitage hjemsted for de fleste kursister, som ifølge Jes Johansen bliver behandlet som ”konger og baroner” på skolehjemmet.

Certificering?
Jobbet som sværvognsredder bliver mere og mere komplekst – også i forhold til at undgå skader – så hvis det stod til Jes Johansen, skulle alle sværvognsreddere igennem kurset. Måske burde der ligefrem være krav om en form for certificering (lige som med kranbevis eller truckbevis), for så kunne man ikke komme uden om jævnlig efteruddannelse/certificering, mener Aalborg-redderen.

Han har dog et håb om, at der i Falckregi er nogle efteruddannelses-moduler på vej, sandsynligvis fem dage for sværvognsfolk og tre dage for vejservicereddere.

Desuden er der også planer om individuel kompetenceafklaring, så man kunne afdække, hvad hver enkelt måske kunne have brug for at opfriske eller opgradere kompetencemæssigt.

Fakta om kurset:
Kurset ”Bjærgning og bugsering af storvogn” er en blanding af teori og praktiske øvelser.

Deltagerne lærer at bruge bjærgningsudstyr, lave beregninger, anvende anhugningspunkter på havarister til træk og løft. De lærer momentberegninger og bremselængder samt brug af bjærgningspuder. Der arbejdes med bugsering af lastbiler, busser og landbrugsmaskiner, både i dagslys og i mørke, og med hvordan man kan undgå at lave skader.