Nyheder

Stærk fortælling om et gidsels mareridt

Under en reportagetur i Syrien blev Daniel Rye pågrebet og taget til fange af terrororganisationen Islamisk Stat i Syrien.

Først efter 13 måneder og en lang og nervepirrende forhandling om løsesum, som familie og venner stod for, blev han løsladt i sommeren 2014. Han var det sidste gidsel, som slap levende fra Islamisk Stats berygtede fængsel i den syriske by Raqqa. De tilbageværende gidsler, Daniels medfanger, blev dræbt én efter én.

Amerikaneren James Foley blev det første offer for en videodokumenteret henrettelse af IS - en video, der gik verden rundt. Under deres tilfangetagelse blev han nær ven af Daniel Rye, og det var Daniel, der viderebragte Foleys ”brev” og afsked til hans familie. ”Brevet” fik Daniel overbragt mundtligt og memorerede.

Den svære hverdag
Af hensyn til hans sikkerhed blev Daniel Ryes fangenskab først kendt for den brede offentlighed efter hans løsladelse, da medierne af samme årsag afholdt sig fra at dække historien.

Nu står han frem offentligt og fortæller sin grufulde historie, der også skildres i Puk Damsgaards roman ”Ser du månen Daniel?”, som hun fik Cavlingprisen for.

Foredraget handler blandt andet om, hvordan mennesker overlever tortur og fangeskab, skaber venskaber og bevarer håbet, når det ser allermest sort ud, og hvor svært det er at vende tilbage til en helt almindelig hverdag igen.

Foredraget foregår i Teknodromen fra kl. 10 til ca. kl. 12 og er for alle elever og lærere på Rybners Tekniske Gymnasium. 

Daniel-Rye.jpg