Nyheder

Til Fagenes Fest er de nye faglærte i rampelyset

Flere fotos følger på Facebook..

Den faglige stolthed var i den grad i centrum, da Musikhuset Esbjergs store koncertsal dannede en flot ramme om den 15. udgave af Fagenes Fest. Det festlige arrangement hylder unge, som det seneste år har færdiggjort en teknisk eller merkantil erhvervsuddannelse på Rybners Tekniske Skole, Rybners Handelsskole eller AMU Vest. Smede, tjenere, tømrer og mange andre faglærte var således trukket i festtøjet sammen med familier, kærester og virksomheder.

At gøre opmærksom på de mange karrieremuligheder, som erhvervsuddannelserne rummer, er noget, der i høj grad er brug for. Mange brancher kan langt fra rekruttere den faglærte arbejdskraft, der er behov for, og om ganske få år kommer håndværks- og industrifagene for alvor til at mangle kvalificeret arbejdskraft. Fremskrivninger fra Danske Regioner viser, at der i 2025 vil mangle 67.000 faglærte.

- Vi glemmer ofte, at de dygtige håndværkere fortjener at blive hyldet, så de bliver i deres fag som stolte håndværkere. De skal være med til at skabe fremtidens vækst, understreger Johnny Sjølund, der som næstformand i Esbjerg Håndværker- og Industriforening er med til at arrangere festen.
DSC_0190.JPG
Det var et flot syn, da alle de nye faglærte kom på scenen. (foto: Lars Thomsen)

Bygningsmaler blev Årets håndværker
Eleverne var blevet indstillet af blandt andet deres læreplads, venner/familie, undervisere og kolleger. Den mest prestigefyldte pris, ”Årets håndværker”, gik til bygningsmaler Rebekka Guldbrand Vedstesen, som er uddannet hos malermester Kurt Skovdal i Tistrup. 

- Igennem hele læretiden har Rebekka været fokuseret, vedholdende og pligtopfyldende. Jeg er stolt af at have haft en så dygtig lærling i firmaet, udtaler Kurt Skovdal.

Allerede under grundforløbet vandt Rebekka regionsmesterskabet for malerlærlinge. Dette gav adgang til DM i Skills 2016, hvor hun vandt DM-titlen. Herefter vandt hun De Nordiske Mesterskaber og endnu en DM-titel og var dermed sikret deltagelse ved World Skills i Abu Dhabi 2017. Her blev hun tildelt en Medal of Excellence.

DSC_0218.JPG
Årets håndværker, Rebekka Guldbrand Vedstesen, i selskab med Årets faglærer, Hanne Asmussen.(foto: Lars Thomsen)

Hyldest til top-engageret faglærer 
Den talentfulde bygningsmaler kan ikke mindst takke sin faglærer, Hanne Asmussen, for at være nået så langt. Hun yder en helt ekstraordinær indsats i malerafdelingen på Rybners Tekniske Skole, og for det blev hun da også kåret som ”Årets faglærer”. 

- Hannes indsats og al den tid, hun lægger i at fremhæve nye unge malerelever, er afgørende for, at så mange elever gennem de seneste år har deltaget - og markeret sig - i konkurrencer på et meget højt niveau rundt i både vores land, men så sandelig også i udlandet”, lød det blandt andet i en af indstillingerne.

Overskud og fighterånd
Årets læreplads blev DAN-EL A/S. Eleverne fremhæver i deres indstillinger, at de har en hverdag med stort fokus på, at de skal lære og udfordres hver eneste dag. Når de skal på skole, er der ligeledes stort fokus på, at de lærer det hele. Også et unikt sammenhold blandt alle kollegerne, vurderer de, er med til at gøre lærepladsen til noget særligt.

Blandt de unge prismodtagere var også VVS-energispecialist Mark Håhr Møbjerg, der er uddannet hos Kaster & Jessen i Varde.Han har modtaget en sjælden hædersmedalje for at have gennemført sin svendeprøve med karakteren 12 ti ud af ti gange. Men det var for sin omsorg for de andre på studiet, at han blev hyldet med prisen ”Årets kammerat”. Under uddannelsen har han lagt megen energi i at forklare klassekammeraterne om, hvordan teori og praktik spiller sammen og på den måde været med til at løfte niveauet i klassen. Derudover har han valgt at donere sin sølvmedalje til VVS-afdelingen med ønsket om, at medaljen skal inspirere andre elever til at yde deres bedste.

DSC_0004.JPG
Årets kammerat (foto: Lars Thomsen)

Årets fighter (Ugeavisen Esbjergs legat) gik i år til tømrer Casper Bloch Tronøe fra Kvadratbyg i Esbjerg. Et halvt år inden Casper startede som tømrerlærling, brækkede han ryggen - men som en ægte fighter lod han sig ikke påvirke af det. Trods daglige smerter har han takket være grundig ryg-træning og hensynstagen fra hans læreplads, Kvadrat Byg, klaret hele uddannelsen – og det endda med sølv til svendeprøven. På grund af ulykken skal han læse videre til bygningskonstruktør til næste år.

DSC_9975.JPG
Årets fighter (foto: Lars Thomsen)

Ind imellem pris- og legatuddelingerne blev lattermusklerne rørt i selskab med stand up-komiker Jonas Mogensen, der leverede et veloplagt show.

Samtlige nye faglærte modtog en gaveæske med et flot bronze-emblem og en goodiebag med vin, powerbank, halsedisse og hue og fire gavekort til en samlet værdi af ca. 1500 kr.

IMG_0389.jpg
Jonas Mogensen var fuld af skøre fortællinger


Fakta: Fagenes Fest arrangeres af Esbjerg Håndværker- og Industriforening, De Faglige Organisationer, AMU Vest og Rybners

 • Årets håndværker: Bygningsmaler Rebekka Guldbrand Vedstesen fra Malermester Kurt Skovdal i Tistrup
 • Årets læreplads: DAN-EL A/S, der har lokalafdelinger i Esbjerg, Varde, Fanø og Kvong
 • Årets faglærer: Hanne Asmussen fra malerafdelingen på Rybners Tekniske Skole
 • Årets fighter (Ugeavisen Esbjergs legat): Tømrer Casper Bloch Tronøe fra Kvadratbyg i Esbjerg
 • Årets kammerat (LO Legat): VVS-energispecialist Mark Håhr Møbjerg fra Kaster & Jessen i Varde

Legaterne gik til:

 • Tonny Nielsen-legatet: Kleinsmed Emil Weber Vind fra Gantech A/S i Ribe
 • Kemp & Lauritzen: Bager/konditor Camilla Petersen fra Kageriget i Holsted
 • Esbjerg Havns legat: kok/gastronom Emil Bødker Madsen fra Restaurant Josef Kunstpavillonen i Esbjerg
 • Nymindegab Kros legat: kok/gastronom Mads Juel Olesen fra Henne Kirkeby Kro

Legater fra Lida & Oscar Nielsens Fond (5000 kr. til hver):

 • Smed Dennis Viking Lundgaard fra Babcock & Wilcox Vølund A/S, Esbjerg
 • Tømrer Jonas Kjær Mathiasen fra VK Byg A/S, Esbjerg
 • Tømrer Kaj Viggo Andersen fra Carton Byg AS, Esbjerg
 • Bygningsmaler Kirsten Bogøe Geisler fra Andrup Farvehandel
 • Bygningsstuktør Mathias Kjærgaard Jørgensen fra Chr. Johannsen A/S, Rødekro
 • Elektriker Simon Flydtkjær fra Elektriker Løsningen ApS, Årre

Legater fra banker:

 • Nykredit: Tømrer Nicolaj H Tradsborg fra Foersum Tømrer og snedker, Ølgod
 • Arbejdernes Landsbank: Teknisk designer Jimmi Schack Simonsen, Lego System A/S, Billund
 • Spar Nord Esbjerg: bygningsmaler Sabine Riber fra Vestjydsk Malerentreprise, Ribe
 • Sparekassen Kronjylland: VVS-energispecialist Morten Jensen fra Finn Hansen VVS, Esbjerg
 • Den Jyske Sparekasse: Tjener Helle Andersen fra Sands Restauration, Esbjerg
 • Sydbank: Tømrer Kasper Knag fra Tuesbøl Træbyg A/S, Brørup

DSC_0186.JPG