Nyheder

Elev fra Rybners skal til kemi-OL i Azerbaijan

De tre flittige og nysgerrige talenter har - inden for hvert sit fag - været med i den bruttotrup på ca. 15 elever, der har deltaget i træningssamlinger på universiteterne, inden den endelige trup på ca. fire elever nu er blevet udtaget i hver af disciplinerne.

Ved en stor reception på Carlsberg i mandags blev eleverne i de i alt seks discipliner udtaget, og blandt dem, der er nået gennem nåleøjet, er Joachim Holt fra 3.z på Rybners Almene Gymnasium.

Sidste år var Joachim meget tæt på at komme med på landholdet i kemi. I år lykkedes det så, og sammen med to elever fra Århus og en fra Vejle glæder han sig nu til, at han til sommer skal prøve kræfter med talenter fra hele verden til den internationale kemiolympiade, som i år finder sted i Azerbaijan fra den 20. - 29. juli.

- Det bliver helt sikkert en stor oplevelse. Turen starter med, at vi rejser til Oslo for at dyste i en nordisk finale. Vi ved godt, at holdene fra lande som Kina og Rusland bliver svære at slå. De har jo så mange dygtige at udvælge fra, beretter Joachim, der har tænkt sig at øve sig alt det, han kan, ind imellem eksamenerne og eksamensforberedelserne.

- Det går jo noget nemmere, når det er et fag, man godt kan lide, og jeg er bestemt meget glad for kemi, ler Joachim.

De to andre talentfulde elever, der deltog i træningssamlingerne, men ikke gik videre, går begge på Rybners Tekniske Gymnasium. 

Joachim-kemi-OL
Joachim Holt fra 3.z på Rybners Almene Gymnasium skal repræsentere Danmark ved det internationale kemi-OL i Azerbaijan.

- Træningssamlinger har givet stort udbytte

Mads Lund fra 3.B på Rybners Tekniske Gymnasium var blandt de 15 elever, der klarede sig bedst i semifinalen til biologi-OL og dermed blev nomineret til at deltage i en række træningssamlinger på forskellige universiteter i løbet af foråret og sommeren.

Semifinalen omfattede både teoretiske opgaver og eksperimentelle øvelser, hvor eleverne blandt andet skulle lave dissektion af organer fra forskellige dyr og undersøge enzymaktivitet. Til finale-samlingerne blev der trænet i mikrobiologi på universiteterne og i zoologi og botanik på Mærsk Mc-Kinney Møller Videncenter – Science Center Sorø sammen med forskere fra Statens Naturhistoriske Museum. 

- Jeg er desværre ikke blevet udtaget til det internationale OL, men jeg har fået et stort udbytte af at deltage i konkurrencen og træningssamlingerne, vurderer Mads, der nu kender de universiteter og nogle af de professorer, han sandsynligvis snart stifter bekendtskab med på sin videregående uddannelse.  

Frederik vil forsøge igen
Som konkurrencens eneste 2.g’er var Frederik Lerbjerg Aagaard fra Rybners Tekniske Gymnasium med i opløbet om en udtagelse til det internationale fysik-OL. Gymnasiet har stolte traditioner i faget, idet man fire gange før har været repræsenteret på det danske landshold.

- Jeg var med til tre træningsweekender, men af personlige årsager måtte jeg trække mig inden den fjerde og sidste samling, fortæller Frederik, der dog har fået så meget blod på tanden, at han er klar til at forsøge igen næste år, hvor han vel at mærke er dette års erfaringer rigere. 

OL-deltagere
Htx-eleverne Mads Lund (t.v.) og Frederik Lerbjerg Aagaard ved en hel del mere end den gennemsnitlige elev om henholdsvis biologi og kemi. De har begge gennemgået træningssamlinger med de danske OL-landshold.