Nyheder

Elever fra Rybners Tekniske Gymnasium skal ændre unges trafikadfærd

Torsdag formiddag havde Anders Kronborg, formand for Teknik- og Byggeudvalget i Esbjerg Kommune, svært ved at finde en plads til sin mountainbike i cykelstativerne foran Rybners Tekniske Gymnasium.

- Men det er fint, beroligede Anders Kronborg eleverne, der var samlet i Teknodromen på teknisk gymnasium.

- Det betyder jo bare, at I færdes i trafikken – og det er lige nøjagtig derfor, vi vil inddrage jer og jeres ideer, lød det fra Anders Kronborg.

Trafik-2.jpg

Hjælp fra elever
Således var Anders Kronborg, en adfærdsekspert og en ingeniør fra Esbjerg Kommune mødt op på teknisk gymnasium, hvor de præsenterede det trafiksikkerhedsprojekt de gerne vil have hjælp til. Safe City hedder projektet og består af fem cases rundt om i Esbjerg, hvor der er et stort behov for, at trafiksikkerheden øges.

De frem cases involverer bl.a. steder, hvor der er problemer med overholdelse af vigepligt, vejovergange og faldende terræn. Steder, hvor der er registreret flere uheld over de senere år, og hvor trafiksikkerheden generelt kan forbedres for de bløde trafikanter.

Trafik-4.jpg

Adfærdsændring skal komme nedefra
- Vi på rådhuset skal ikke komme med en masse regler, skælde ud og fortælle hvordan I skal opføre jer i trafikken. Ændring af adfærd i trafikken skal komme nedefra – fra jer, sagde Anders Kronborg.

Og ændring af adfærd i trafikken er der plads til. Unge er ofte alt for uopmærksomme og de færreste bruger cykelhjelm, når de bevæger sig i trafikken. Derfor skal elever fra teknologifaget det næste halve års tid arbejde med en af de cases der blev præsenteret, og gennem observering, nudging og brugerinddragelse komme med nye innovative løsningsforslag til, hvordan adfærden kan påvirkes i det trafikale Esbjerg.

Trafik-5.jpg

Udover Rybners Tekniske Gymnasium deltager Esbjerg Gymnasium og Studie10 også i projektet. Omkring uge 43 vil der blive afholdt en fælles feedback-seance, hvor eleverne vil præsenterer deres ideer og arbejde for hinanden samt give feedback. Til januar afholdes en fælles afslutning for alle tre uddannelsessteder.