Nyheder

Eleverne giver EUX Elektriker top-karakterer

Det er ikke kun eleverne på Rybners Tekniske Skole, som får karakterer. Hvert år udfylder de en tilfredshedsundersøgelse og er på den måde med til at bedømme uddannelserne. 

En af de uddannelser, som eleverne giver top-karakterer, er den kun to år gamle EUX Elektriker. Her spiller både det sociale og det faglige sammen, og giver dermed eleverne rammerne for en god uddannelse, mener Tommy Noer, som er faglærer på uddannelsen.

- De er vidt forskellige med stor forskel i deres baggrund og forældrenes sociale status, men de fungerer godt sammen, fortæller han.

Har det sjovt
Det bliver bekræftet, når man besøger klassen, hvor de sjove kommentarer fyger gennem luften. Den 17-årige Elias Laine, som er en af eleverne, forklarer:

- Der er et godt sammenhold, og når der er en, som har det sjovt, har vi det alle sjovt. Jeg er utroligt glad for uddannelsen. Tommy (Noer. Red.) er mere mentoragtig. Han er med på at lave nogle jokes. Han er ikke bare en lærertype, fortæller Elias Laine.

Han begyndte oprindeligt på Teknisk Gymnasium, men det var ikke noget for ham. EUX-uddannelsens mulighed for at lære et fag og få gode muligheder for at læse videre ramte plet.

- Jeg ville gerne have et kompetenceområde, og samtidig have mulighed for at videreuddanne mig, siger Elias Laine, som gerne vil læse robotteknologi.

eux elektriker2.jpg
Fra venstre: Stephanie Andreasen, Peder Bjerge og Elias Laine. 

Netop mulighederne for både at få et arbejde efter uddannelsen og for at læse videre er det samme, som hans klasssekammerater går efter. Peder Bjerge på 18 år vaklede mellem handelsgymnasiet og elektriker, mens den eneste pige på holdet, Stephanie Andreasen på 16, overvejede det almene gymnasium.

- Jeg valgte EUX frem for det almene gymnasium for at give mig flere muligheder, når vi er færdige. Jeg bliver elektriker, men med mulighed for at læse videre, forklarer Stephanie Andreasen, som ikke har noget i mod at være ene pige blandt 16 drenge.

Fagene lapper ind over hinanden
De var alle tre overvældede af mængden af lektier og arbejde da de begyndte. De får også kun to dages læseferie, før de skal til eksamen i engelsk. Til gengæld har uddannelsen noget, som eleverne ikke lige tænker på – en blomstermodel, som sikrer, at alle fag lapper ind over hinanden.

eux elektriker.jpg
Tommy Noer i klassen, hvor eleverne virker til at have det sjovt. 

Tommy Noer er ansvarlig for den elektriker-faglige del af uddannelsen, men han arbejder tæt sammen med i alt fem andre lærere, som underviser i teoretiske fag som dansk, engelsk og matematik. De arbejder tæt sammen for at sikre, at alle fag bygger op om det samme. De teoretiske fag bygger viden bag det faglige, som eleverne arbejder praktisk med i elektrikerfaget. For eksempel oversætter de tekniske beskrivelser til engelsk, laver matematiske udregninger på det elektriske arbejde og så videre.

På trods af den rosende elevtilfredsheds-undersøgelse hviler lærere og vejledere bag uddannelsen ikke på laurbærrene. De har som noget nyt netop overstået individuelle samtaler med alle de kommende elever på uddannelsen og deres forældre. Målet med samtalerne er at afpasse forventninger, så de unge bliver mere sikre på, at de vælger den rigtige uddannelse fra begyndelsen.

Tommy Noer forventer, at alle klassens elever har fundet en læreplads, inden de går på sommerferie