Nyheder

EUX: Det bedste fra to verdner

Da Aldina Suljic var færdig med folkeskolen var hun ikke helt afklaret omkring sin uddannelsesmæssige fremtid. Hun forsøgte sig med en HF i Varde, men fandt hurtigt ud af, at det ikke var hende. Hun fik arbejde i supermarkedet Løvbjerg, hvor hun stadig har studiejob, og her begyndte hun at tænke over sine uddannelsesmuligheder:

Uddannelse åbner døre
- Jeg var virkelig i tvivl. Jeg ville gerne have en erhvervsuddannelse, men samtidig vidste jeg jo også godt at en gymnasial ungdomsuddannelse kunne åbne nogle flere døre, hvis jeg engang ville læse videre, fortæller Aldina.

- Jeg snakkede med en studievejleder fra Rybners Handelsskole, og hun fortalte mig, at jeg på EUX Kontor kunne få en erhvervsuddannelse med fag på gymnasialt niveau. Så stod mine muligheder åbne, hvis jeg engang ville bygge videre på min uddannelse. Jeg søgte ind og det er jeg rigtig glad for.

Aldina2 web.jpg

Aldina afslutter sin EUX Kontor til juni i 2016, men hun ved endnu ikke om hun vil læse videre lige med det samme. Aldina er typen, der prøver sig frem, og hun afviser ikke sine muligheder før hun har set, hvor de kan føre hende hen.

- I et stykke tid havde jeg tænkt, at offentlig administration ikke var noget for mig, men da jeg blev tilbudt en uges i praktik i Esbjerg Kommunes økonomiafdeling, takkede jeg alligevel ja. Jeg så det som en mulighed for at prøve det af, inden jeg helt afviste den retning.

Og det fortryder Aldina ikke. I løbet af blot en uge oplevede hun, at de fag hun har på handelsskolen rent faktisk kunne bruges i praksis, og at hun med sig havde kompetencer hun ikke ville have haft med en almindelig HG.

- Det var rigtig spændende at komme ud i den ”virkelige verden” og se, hvor vigtige fag som virksomhedsøkonomi og IT egentlig er. Især IT – dét skal man bare kunne, hvis man vil arbejde inden for det kommunale, lyder det fra Aldina.

Mulighederne er mange
At 20 årige Aldina endnu ikke helt ved, hvor EUX Kontor skal føre hende hen, kan skyldes at hun er en pige/kvinde, der er dybt engageret i frivilligt arbejde. På fjerde år er hun rollemodel i et rollemodelkorps i Varde Kommune, hvor Aldina i kraft af sine bosniske rødder, holder foredrag om integration i Danmark.

- Det er hovedsageligt folkeskoleelever jeg er ude at besøge som rollemodel. Jeg oplever at rigtig mange børn og unge har fordomme om indvandrere så jeg synes det er vigtigt at komme ud og bryde med mange af de her ofte forkerte forestillinger, forklarer hun.

- Jeg vil ikke afvise, at min EUX Kontor engang kan rettes mod og bruges inden for integrationsområdet. Men som tingene er lige nu, tror jeg, at jeg vil arbejde på at få en elevplads i Esbjerg Kommune.

- Og så har jeg altid mulighed for at læse videre, hvis jeg får lyst til det, slutter Aldina.

FAKTA

EUX er en uddannelse, som kombinerer en erhversuddannelse med fag på et gymnasialt niveau. Det betyder, at eleverne opnår et højt teoretisk niveau og har god mulighed for at læse videre, hvis de har lyst. 

EUX består af grundforløb og et studiekompetencegivende år på handelsskolen. Derefter skal eleverne have praktikplads i to år for at færdiggøre EUX. De kan også stoppe uddannelsen efter handelsskolen og læse videre på erhversakademi, professionshøjskole eller universitet. 

Læs mere om EUX her