Nyheder

Rybners Handelsskole tager tidligt hul på erhvervsskolereformen

Et år før erhvervsskolereformen træder i kraft, tilbød Rybners Handelsskole den nye uddannelse EUX, som alle handelsskoler skal udbyde til sommer. Allerede i august kunne elever i Esbjerg og omegn begynde på den merkantile EUX, som giver eleverne mulighed for at enten at træde direkte ud i erhvervslivet eller at læse videre. Næste optag foregår til januar. Eleverne tager en erhvervsuddannelse med fag på gymnasialt niveau, som på to år giver dem en eksamen på niveau med HF. Derefter kan de enten læse videre eller fortsætte to år i en elevplads på kontor, i butik, med finans eller handel.

Fag man kan bruge
Den første årgang på uddannelsen er godt tilfreds med EUX, fortæller eleverne Susan Henriksen på 17 år og Aldina Suljic på 19 år.

- Det er spændende. Man arbejder med nogle fag, som man kan bruge til noget, siger Aldina Suljic, som kommer fra Varde.

euxweb.jpg
Aldina Suljic, til venstre, og Susan Henriksen er begge glade for de muligheder, som en EUX-uddannelse giver dem og synes at fagene på uddannelsen er interessante. 

 

Hun fik lyst til uddannelsen, da hun fik arbejde i en butik, Løvbjerg i Varde.

- Jeg vil gerne læse videre eller blive elev i den butik, jeg arbejder i. Lige nu er det butik, jeg rigtig godt kan lide at være i. Det er kontakten med kunderne, og at man hele tiden laver noget. Man keder sig aldrig, siger hun.

Mange muligheder
Men hun er ikke helt sikker og overvejer også at læse videre til sygeplejerske. Det samme gør klassekammeraten Susan Henriksen. De vil gerne have mulighed for at kunne gå begge veje, når de afslutter deres EUX-uddannelse.

- Man har rigtig mange muligheder, pointerer Susan Henriksen.

Aldina Suljic kan allerede nu i sit arbejde i Løvbjerg bruge de fag, hun har på handelsskolen.

- For eksempel lærer vi i erhvervsøkonomi om kassedifference, og hvordan det foregår, når vi bestiller varer. Det er en god ting, når jeg arbejder i butik.

FAKTA
Rybners Handelsskole tilbyder fire EUX-retninger: EUX Detail, EUX Kontor, EUX Handel (b2b) og EUX Finans.

Læs mere om EUX-uddannelserne her >

Uddannelsens opbygning:

Eleverne går først to år på skole, hvor de får eksamen på et gymnasialt niveau.

Herefter kan de vælge at læse videre. Eller de kan vælge at afslutte EUX med to år som elever i en virksomhed med korte skoleforløb ind imellem.

Med den fulde EUX uddannelse kan de få et arbejde i detailhandlen, på kontor, med handel eller finans alt efter indsats og hvilken studieretning, de vælger. Hvis de hellere vil læse videre eller får lyst til det senere i arbejdslivet, kan de det. 

Man kan stadig nå at melde sig til EUX-optaget til januar. Se mere på www.rybnershandelsskole.dk.