Nyheder

Fra rod til Årets håndværker

Han var lidt af en rod, siger han selv. Thomas Barfoed Østergaard, som i november blev hyldet som Årets håndværker, da den årlige fejring af alle færdigudlærte elever fra Teknisk Skole Esbjerg, Fagenes Fest, løb af stablen.

_rets_h_ndv_rker.jpg
Borgmester Johnny Søtrup overrakte statuetten for Årets Håndværker til Thomas Barfoed. 

Den 5. november 2013 stod han badet i projektørlys på scenen i Musikhuset Esbjerg, mens en teatersal fyldt med elever, forældre og virksomhedsejere klappede af ham. Det havde han ikke drømt om en times tid før, han sammen med sin familie og lederne fra sin tidligere læreplads og nuværende arbejdsplads, Quickpot, dukkede op i Musikhuset. Og han havde slet ikke drømt om det for nogen år siden, hvor stod uden arbejde og uden nogle forventninger til fremtiden.

Droppede ud af 10. klasse
Thomas Barfoed Østergaard har aldrig haft let ved at sidde stille. Folkeskolen var ikke et hit, og midt gennem 10. klasse måtte han stoppe, fordi han alligevel ikke passede skolen og lavede ballade. En drøm havde han dog, den lille lømmel, at blive mekaniker.

- Jeg har altid rodet med biler. Vi bor på en gård, hvor vi altid har haft nogle biler at køre rundt i fortæller han.

Så han begyndte på grundforløbet til mekanikeruddannelsen og fik sig en læreplads i Varde. Men efter oplevelserne i folkeskolen troede Thomas Barfoed Østergaard ikke på sig selv.

- Jeg følte ikke, at folk værdsatte mig, eller at jeg kunne noget. Og så kunne det også bare være lige meget, fortæller han.

Læretiden blev præget af krisen. Der var ikke for meget at lave, han kom til at feje og kun lave bremser. Der var ingen der talte med ham. Det var ikke motiverende for Thomas, som fortsatte på stien som lidt af en rod. Da han kunne hoppe af uddannelsen til mekaniker med titlen automontør, gjorde han det.

- Jeg vidste ikke, hvad jeg skulle, for det var ikke gået, som jeg havde håbet.  

Masser af ansvar
Efter en periode hvor han arbejdede lidt forskellige steder, kom han via Jobcentret i praktik i Quickpot, og det skulle vise sig at gøre et stort udslag for hans fremtid. Afdelingslederen troede på Thomas, og jobpraktik blev omsat til en læreplads, så Thomas kunne gøre sin uddannelse til mekaniker færdig.

- Den daværende afdelingsleder var god. Han prøvede mig af. Af ham fik jeg lov til lidt af hvert, så han kunne se, hvad jeg kunne. Og det gik bare fremad. Da han sagde op, kom jeg til at styre det herude, mens jeg var i praktik, fortæller Thomas Barfoed Østergaard med stolthed i stemmen.

thomas_web.jpg
Thomas Barfoed Østergaard er i dag supervisor hos Quickpot. 

Det at de ansatte og cheferne i Quickpot troede på ham, betød en stor udvikling for Thomas Barfoed Østergaard. En udvikling, som var så markant, at familien derhjemme også fik at mærke, at han ændrede sig til en ung mand, som tog et ansvar.

- Det var noget af en omvæltning. Det var fedt at få noget ansvar og have følelsen af, at de mente, at jeg kunne leve op til det. Jeg blev mere moden. Før var jeg bare en lille sur dreng, erkender Thomas Barfoed Østergaard, som i dag er ansat som supervisor i Quickpot.

Det var den afdelingsleder, som i første omgang troede på ham og ansatte ham som elev, der i samarbejde med den nuværende afdelingsleder indstillede Thomas Barfoed Østergaard til Årets Håndværker.

- Det var sgu lidt vildt, og det betyder meget. Det viser, at jeg har fået noget ud af det, jeg har lavet. Fremadrettet er det også meget fedt at have, hvis jeg skal ud og søge arbejde, siger han.