Nyheder

Frederik skal forsvare Danmarks ære i fysik

Hvert år afholdes Den Danske Fysikolympiade, som er en landsdækkende fysikkonkurrence for gymnasieelever. I år deltog 400 elever i første runde, men efter to yderligere runder og en række træningsweekender, var det kun 5 elever der formåede at kvalificerede sig til landsholdet. Til juli rejser det danske landshold til Schweiz for at dyste i Den Internationale Fysikolympiade – og Frederik fra Rybners Tekniske Gymnasium skal med.

- Det er selvfølgelig en stor ære, at skulle repræsentere Danmark til en international konkurrence, men det er også meget uvirkeligt. Jeg havde i min vildeste fantasi ikke forestillet mig, at jeg kunne komme på landsholdet, lyder det fra Frederik.

Frederikhjemmeside.jpg
Frederik Lerbjerg Aagaard går i 3a på Rybners Tekniske Gymnasium.
Til juli tager han sammen med det danske landshold til Schweiz, hvor de skal
deltage i Den Internationale Fysikolympiade. 

Hårdt arbejde betaler sig
Den indledende runde til Den Danske Fysikolympiade fandt sted helt tilbage i november sidste år, og som et forhindringsløb af opgaver, udvælgelsesrunder og træningsweekender blev det i slutningen af april afgjort, hvem der skulle på det danske landshold.

- At komme på landsholdet og dermed være blandt de 5 bedste gymnasieelever til fysik i Danmark, er da et boost til ens faglige selvtillid, fortæller Frederik, som også deltog i Den Danske Fysikolympiade sidste år, hvor han desværre røg ud lige inden den sidste udtagelse til landsholdet.

Frederik går i 3.g på Rybners Tekniske Gymnasium, og eftersom fysikolympiaden kun er for gymnasieelever, var det altså sidste chance for Frederik, hvis han skulle kvalificere sig til landsholdet. Med hårdt arbejde og god forberedelsestid lykkedes det:

- Jeg tror, jeg startede med at træne til den sidste runde allerede en måneds tid før. For mig gjaldt det om, at holde min koncentration og fokus på et rimeligt niveau, så jeg også havde tid til andre ting, fortæller Frederik, som om et par uger får studenterhue på.

Den Internationale Fysikolympiade finder sted den 11.-17. juli i Zürich, Schweiz. Frederik Lerbjerg Aagaard skal sammen med resten af det danske landshold dyste mod over 400 andre unge fysisktalenter om, hvem der er bedst til at løse teoretiske og eksperimentelle fysikopgaver.

FAKTA
Rybners Teknisk Gymnasium har været repræsenteret ved det internationale OL i fysik fire gang. Frederik er gymnasiets femte deltager:

  • I 2012 foregik det i Estland, og her deltog Christian Aamund Witting fra Holsted
  • I 2009 var det Nick Bruun fra Gredstedbro, der tog udfordringen op i Mexico
  • I 2008 var Vietnam værtsland, og her deltog Ellen Fogh fra Gørding
  • I 2014 var Nikolaj Witting fra Holsted i Kazakhstan
  • I 2016 er det Frederik Lerbjerg Aagaard fra Varde, der tager til Schweiz

Fysikolympiaden blev startet i 1967 som en lokal konkurrence blandt de østeuropæiske stater og det daværende Sovjetunionen. Siden har den bredt sig, og nu deltager omkring 90 lande fra hele verden. I 1996 kom Danmark med for første gang, og siden har vi deltaget hvert år. I 2013 var Danmark værtsland for fysikolympiaden.