Nyheder

Gastronomiske spidskompetencer skærpes før DM i Skills

Tjenerelev Mette Juul Lillelund skal kunne lugte sig frem til hvilken spiritus, der er i glasset, og skære frugt ud efter alle kunstens regler. Og så skal hun selvfølgelig dække flot bord og servere, så alle gæster føler sig godt tilpas. 

Kokkeelev Jesper Bæk Løbner skal udvikle opskrifter uden madspild, aflevere gourmetretter på klokkeslæt og sørge for pletfri hygiejne.

Kravene er høje, når DM i Skills løber af stablen den 4. – 6. februar i Messe-C i Fredericia. Rybners Tekniske Skole har fire elever med til konkurrencen, hvor de bedste elever fra hver region i hele landet dyster inden for hvert deres fag: Malerelev Rebekka Vedstesen, smedeelev Daniel Bertelsen, kokkeelev Jesper Bæk Løbner og tjenerelev Mette Juul Lillelund.

Jesper Løbner.jpg
Kokkeelev Jesper Løbner og tjenerelev Mette Juul Lillelund går for øjeblikket på skole, men ud over den almindelige skolegang, træner de begge til DM i Skills.

Tre eftermiddage om ugen bliver Jesper Bæk Løbner i køkkenet. Her i slutspurten er det mest tiden han til perfektion skal have styr på uden at hygiejnen må blive glemt. Tjenerelev Mette Juul Lillelund har stukket hovedet i bøgerne for suge al viden om vin og spiritus til sig, og så skal hun til at øve sig i nogle af de mere specielle discipliner.

- Det er spændende at får lov til at lære noget mere. Jeg skal gå i dybden med nogle ting, dufte mig frem til noget alkohol, skære i frugt. Det er spændende, at lære noget ekstra, siger hun.

Mette lillelund.jpg
Mette Juul Lillelund, som er elev ved Restaurant Gammelhavn er blevet så optaget af vinen og spiritussens verden, at hun overvejer, om hun på et tidspunkt skal uddanne sig til sommelier og gå efter en ansættelse hos en vin- og spiritusimportør. Men først når der er gået nogle år.

Menneskekender
For hun kan rigtig godt lide sit fag.

- For mig er det det med at være et rummeligt menneske. At kunne læse folk meget hurtigt, og hvordan man snakker til dem. Ikke fordi man skal behandle folk forskelligt, men folk ønsker ikke det samme, og det synes jeg er vigtigt at kunne afkode. Det er en af de ting, der gør en tjener god, forklarer Mette Juul Lillelund.

Alle skills-deltagerne synes, de får en masse ud af at deltage i DM i Skills.

- Man lærer at arbejde mere selvstændigt. Man får lov til selv at udtænke mad og retter i forhold til i hverdagen, hvor jeg lave en andens mad. Man lærer at arbejde under pres alene, hvor man ikke har et hold, der står bag en hele tiden, opremser kokkeelev Jesper Bæk Løbner, som er elev i Skagen ved det anerkendte Ruths Hotel.

- Jeg kan godt lide stemningen, at arbejde under pres og med en høj standard og gøre sig umage, siger han.


Rebekka Vedstesen.jpg
Malerelev Rebekka Vedstesen har i flere måneder fået fri hver fredag fra sin læreplads ved malermester Kurt Skovdahl i Tistrup for at komme på skolen og træne. Her får hun hjælp af faglærer Hanne Asmussen.

Smedeelev Daniel Bertelsen begynder sin træning i uge 4. Da har han fået fri fra sin læreplads ved Harsø Maskiner i Fåborg.

FAKTA
DM i Skills er det store årlige Danmarksmesterskab for unge fra erhvervsuddannelserne. Omkring 300 unge er med som deltagere. De kæmper inden for de forskellige fag om at blive landets bedste. Ved det seneste DM i Skills, der løb af stablen i januar 2015 i Bella Center i København, besøgte 68.000 mennesker DM i Skills i løbet af mesterskabets tre dage, hvilket gør DM i Skills til det største uddannelsesevent i Danmark.

Næste DM i Skills finder sted den 4.-6. februar 2016 i Messe C i Fredericia. Alle er velkomne, og der er gratis adgang.