Nyheder

Gymnasieelever fortæller historien om Rybner i festlig musical

musical-4_Tekstside.jpg

På Rybners Almene Gymnasium(stx) er der tradition for, at eleverne hvert andet år opfører et brag af en musical. Nu, hvor gymnasiet er flyttet sammen med handelsgymnasiet(hhx), er "Rybners Gymnasiums Theater-Compagnie" blevet et fælles foretagende for de to gymnasiers elever, og hvad kunne derfor være mere passende end at lave en forestilling om Olaf Rybner-Petersen - grundlæggeren af de to gymnasier?

Stykket handler dog ikke kun om den for sin tid meget moderne og visionære skolebestyrer, som blandt andet indførte fælles undervisning for drenge og piger. Det handler i lige så høj grad om skolelivet for lidt over hundrede år siden og om Esbjergs naturlige omdrejningspunkt, havnen.

Eleverne spiller unge fra forskellige samfundslag, og via sang, musik, dans og skuespil fortæller de om de unges drømme, kærlighed og udlængsel.

At musicalen i år er blevet løftet til et endnu højere niveau end vanligt, viser sig blandt andet ved, at man for første gang har fået nogle ude af huset til at skrive manuskriptet, nemlig to københavnske manuskriptforfattere, der er uddannet på Det Danske Musicalakademi. Og rammerne bliver ligeledes en hel del mere profesionelle, da stykket for første gang vil blive opført i Musikhuset.

Mange medvirkende
- Vi holdt casting i december og gik i gang med at øve i januar. Siden da har vi haft en fast øveaften hver mandag foruden flere øveweekender, fortæller Anne Christiansen, spansk- og billedkunstlærer på stx og en af de fire lærere, der hjælper med at få musicalen op at stå.

Hun er med i Guldgruppen, der står for scenografi og rekvisitter. Derudover er de 40-50 medvirkende elever fordelt på grupperne skuespillere, dansere, band, sufflør, kostumer, plakat, lyd, lys og teknik.

Nogle bliver så begejstrede over at være med til musicalen, at de vender tilbage som assistenter.

- Den tidligere stx-elev, Mark Mikkelsen, fungerer som instruktørassistent, og så har vi været heldige at få Cathrine Kronborg Schimler Tøt med som koreografiassistent. Hun blev student sidste år og går nu på en danseskole i København og er netop vendt tilbage efter tre måneder i Los Angeles, hvor hun har modtaget danseundervisning. Hendes vejledning har løftet dansen betydeligt, fortæller musicalens instruktør og forestillingsleder, Inger Karlsmose, der til daglig underviser i dansk, musik og drama på stx.

Stærkt fællesskab
- Det er lidt stressende, men meget sjovt at være med, og så er det ikke mindst super fedt, at vi får et tæt fællesskab på tværs af klasser og årgange, konstaterer Emil Sunnesen, 1.B.

Gruppen af andre medvirkende, han sidder og holder pause med i den sidste øveweekend, nikker og kommer med lignende bemærkninger.

- Alle kan være med. Nogle nøjes med at synge i ensemblet, mens andre også har replikker, men du kan også bare vælge at agere bag scenen, siger Marie Espersen fra 3.X, der udtaler sig med en vis erfaring, da hun også var med i den seneste musical for to år siden.

Hele gruppen er super spændte og glæder sig til at stå på scenen i Musikhuset, og så ser de frem til afslutningsfesten, hvor de selv får mulighed for at se musicalen - godt nok ikke live, men på video.

Showtime:
Musicalen Rybner spiller i Esbjerg Musikhus, den lille sal, torsdag den 8. maj og fredag den 9. maj - begge dage kl. 9.45 og kl. 13.30 for Rybners elever og tilmeldte 8. klasser.
Derudover vil der fredag aften kl. 19.30 være en forestilling, som forældre, søskende, venner og så videre har mulighed for at komme at se.

musical-2.jpgSkolelivet var noget anderledes for hundrede år siden. Her øves der tyske grammatikremser.

musical-3.jpgBandet giver den gas under hele musicalen.