Nyheder

HF-elever bliver klædt på til det svære uddannelsesvalg

På HF-uddannelsen er der ekstra meget fokus på at gøre eleverne klogere på, hvilke mulige karriereveje, de kan tage, når de har fået hue på. Eleverne gennemgår i alt tre praktik- og projektforløb, hver á et par dages varighed, i løbet af den toårige ungdomsuddannelse.

På det første forløb, som eleverne netop har været igennem, er det meningen, de skal blive klogere på hvilket fagområde, de vil beskæftige sig med på hf-uddannelsens andet år. De har besøgt Social- og Sundhedsskolen Esbjerg og Rybners’ mange uddannelser for at stifte bekendtskab med områder inden for sundhed, handel, teknik og pædagogik, og som en del af forløbet har de efterfølgende skulle løse en skriftlig opgave, som de forleden fremlagde for hinanden.

- Jeg går målrettet efter den pædagogiske/samfundsfaglige fagpakke, da jeg gerne vil uddanne mig til lærer, beretter Mikkel fra sin stand ved et højbord. Han har taget 10. klasse på Emmerske Efterskole, inden han fortsatte på HF.

- HF-uddannelsen er god, hvis man allerede ved, hvad man vil. Du kan forberede dig på den videregående uddannelse ved at vælge en relevant fagpakke, og så bruger du kun to år på at blive klar, konkluderer han.

DSC_0180.JPG

- Jeg har skiftet mening
For Henriette er tilgangen modsat. Hun besøgte under praktik- og projektforløbet redderuddannelsen på Rybners, og det blev en øjenåbner:

- Inden besøget troede jeg slet ikke, redderuddannelsen var noget for mig, men nu har jeg skiftet mening!

Henriette er i gruppe med Line, Amanda og Caroline. De har alle brugt en praktikforløbsdag på at blive vist rundt på Rybners’ Rescue Center og har noteret mange facts ned om den krævende redderuddannelse, der ikke tilbydes ret mange steder i landet.

- Centret råder over 12 brugte ambulancer, der er spækket med alt muligt forskelligt udstyr, beretter Amanda, mens en struktureret præsentation kører på den opslåede bærbare computer.

I løbet af dagen på Rescue Centret prøvede pigerne blandt andet at blive iført fuldt redningsudstyr. - Du bliver testet for højdeskræk, og har du klaustrofobi, går det bare ikke, fortæller Line.

Indblikket i redderuddannelsen har bekræftet hende i, at den er noget for hende. Derfor falder valget på den sundhedsfaglige pakke.

Amanda har planer om at søge ind til politiet, når HF-huen er i hus, og Caroline har endnu ikke en klar idé om, hvad hun vil fortsætte med efter hf. Begge piger er dog blevet afklaret omkring valget af fagpakke; de går ligesom Mikkel efter den pædagogiske.

DSC_0183.JPG

På Rybners HF kan eleverne vælge mellem seks fagpakker:

Bio- og sundhed
Handel og finans (to forskellige profiler)
Teknik
Medie
Pædagogisk/samfundsfaglig