Nyheder

Ingen er interesseret i en død journalist

3. g’erne på Rybners Handelsgymnasium skal til at vælge fag og problemstilling i deres sidste store opgave i studieområde 3 – det internationale studieområde. For at give eleverne lidt inspiration, havde gymnasiet inviteret en række foredragsholdere, der på forskellig vis fortalte om årets emne, globalisering. 

Mads Fuglede, landets mest anvendte USA-analytiker og Georg Sørensen, professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet, har været på besøg – og så Thomas Ubbesen, der blandt andet har været i Irak, Burma, Haiti og Libyen på reportageopgaver.

hjemmeside2.jpg

Det er ikke altid farligt
Thomas Ubbesen er udenrigskorrespondent og befinder sig ofte i områder, der er ødelagt af krig eller naturkatastrofer. Tragedier og traumatiske oplevelser var et gennemgående tema i Thomas Ubbesens foredrag, men han fik alligevel kastet små humoristiske og tankevækkende pointer af sig.

- Skudsikker vest og hjelm kan i nogle situationer være nødvendigt – og så ser det godt ud på TV. Nogle journalister tager det på FORDI, de skal i TV. Det er med til at dramatisere, lød det fra Thomas Ubbesen, da han fortalte om sikkerheden på sine rejser.

- Hvis man tror, at det her bliver en opgave, hvor man kan blive dræbt, så tager man jo ikke derned. Ingen er interesseret i en død journalist. Ja, der er steder der er potentielt farlige, men det er en risikovurdering. Jeg har jo også en kone og børn jeg skal hjem til. Det I ser på TV er ikke altid så farligt, som det ser ud til.

hjemmeside3.jpg

Flygtningekrise og smartphones
Thomas Ubbesen beskæftiger sig meget med den nuværende flygtningekrise, og han ved, hvad han snakker om når han fortæller om, hvorfor så mange mennesker flygter fra krig og fattigdom – og ikke mindst, hvilken rolle teknologien spiller i den nuværende flygtningekrise:

- Alle har en smartphone i dag. De er blevet så billige, at selv de mest fattige mennesker har råd til en. Og på en smartphone har man adgang til Google og Facebook, som fortæller om mulighederne for et andet og bedre liv et andet sted.

- Jeg ved godt, at medierne fortæller at der er tale om flygtninge og emigranter. Jeg skelner ikke. Om man er flygtet pga. krig eller fattigdom er for mig lige meget. I mine øjne er de alle flygtninge, sagde Thomas Ubbesen efter han havde afspillet et lydklip fra en reportage fra den græske ø, Lesbos, hvor tusindevis af flygtninge kommer til i store gummibåde.

- Så globaliseret som verdenen er i dag, så er Mellemøstens problemer også vores, var en af Thomas Ubbesens afsluttende pointer.

hjemmeside1.jpg