Nyheder

Giv jeres iværksætterdrømme luft under vingerne

Interessen for iværksætteri er i kraftig fremgang, og på Rybners Gymnasium er det da også en vigtig og integreret del af undervisningen. Forleden havde gymnasiet besøg af iværksætterturen, som i alt 20 unge iværksættere er tilknyttet. De drager på skift rundt til landets skoler og gymnasier for at motivere og inspirere, og måske blev der sået frø til fremtidens iværksættersucceser, da iværksætter Casper Blom, indehaver af bl.a. Chili security, og Kiranan Luxmy, partner og grafisk designer i webbureauet grafikr, gæstede Rybners Gymnasium for at fortælle deres egne iværksætterhistorier. Historier, der handler om at turde gå all-in og følge sin passion - vel at mærke ved at starte i det helt små.

- Det hele startede, da jeg som 11-12-årig begyndte at interesse mig for at købe noget og sælge det videre med fortjeneste. Jeg ville gerne forsøge mig med noget, og min farfar foreslog golfbolde.  Jeg fik en fritidsdykker til at hente 300 bolde op fra søen i den lokale golfklub. Så rengjorde jeg dem møjsommeligt og solgte dem til min farfar for 2 kr. per stk. Dernæst solgte jeg 600 bolde til min farfars venner ved at ringe rundt til dem, beretter den 25-årige serie-iværksætter og initiativtager til Iværksætterturen, Casper Blom.

29745138_1623269124425000_8738964093207379881_o.jpg

Golfbolde overalt
Da han kom på handelsskolen, lærte han om salgskanaler og brand, og tænkte længe over et navn til sin fremadstormende forretning. Kammeratens forslag, Caspersbrugtekugler.dk, blev droppet til fordel for et mere seriøst navn, og efter at den lokale presse havde omtalt den unge iværksætter, gik det stærkt. Han kom i de landsdækkende medier og gik fra 10 til 200 ordrer om dagen. Alt arbejdet foregik derhjemme, hvor mor vaskede bolde, lillebror sorterede, og Casper pakkede. Der var golfbolde overalt.

18 år gammel solgte Casper for 1 mio. kr. uden at have optaget lån, og efter handelsskolen gik han fuldtids med projektet. - Det var sjovt og føltes ikke som arbejde, understreger Casper over for de lyttende gymnasieelever, der både på hhx- og htx-uddannelsen selv prøver kræfter med hele processen omkring det at realisere en god idé. Flere med så stor succes, at de er strøget til nationale entreprenørskabs- og teknologikonkurrencer og har videreført deres idé eller koncept i samarbejde med interesserede organisationer og virksomheder.

- Det handler om kunsten at skille sig ud – at finde det unikke. Man behøver ikke nødvendigvis opfinde den dybe tallerken, lød det fra Blom, der også understregede, at fejl er iværksætterens uddannelse. – Ikke alt lykkes, siger han og nævner Drinksters.dk og iCovers.dk som eksempler på projekter, han ikke selv fik succes med.

- Følg din mavefornemmelse, tag ét skridt ad gangen og sørg for at forventningsafstemme med en eventuel forretningspartner og kæreste, for du skal ville det 100 procent, pointerede han.

Bare kom i gang
Ligesom Casper Blom savnede den 21-årig hhx-student Kiranan Luxmy også at høre mere om iværksætteri, da han gik på handelsskole. Derfor betyder det meget for ham at deltage i Iværksætterturen og motivere og hjælpe andre unge med iværksættertanker.

Hans iværksætterhistorie udspringer af interessen for Photoshop og for at lave websites, og i dag er han partner og grafisk designer i det vækstende webbureau grafikr.

- Bare kom i gang, så I kan få testet ideerne, lød opfordringen fra Kiranan, der oplevede et form for gennembrud, da han begyndte at streame sit arbejde.

Læs mere om Iværksætterturen her 

29872228_1623269234424989_6123778142582480023_o.jpg