Nyheder

Dobbelt op på halv tid til Kemi-OL!

Atommodeller, reaktionskinetik, termodynamik… De tekniske gymnasie-elever, som har valgt kemi på A-niveau, kommer vidt omkring i en videnskab, som spænder bredt og adskillige gange har revolutioneret verden.

En af dem er Lise Andersen. Hun går i 3.F på Rybners Tekniske Gymnasium og har planer om at søge ind på Aalborg Universitet for at læse kemi, når hun får hue på til sommer.

Træning på højt niveau
I slutningen af januar deltog Lise i anden runde af Kemi-OL, som foregik over en weekend på H. C. Ørsted Instituttet i København.

I alt deltog 550 elever fra 76 skoler i første runde, hvilket er det største antal skoler til dato. Lise er blandt de 60 elever, som gik videre til 2. runde. Desværre gik hun ikke videre herfra.

- Det har været en fin oplevelse og en udfordring, som er god at have med i bagagen. Jeg har i hvert fald styr på det stof, vi lige nu gennemgår på klassen, bemærker Lise med et skævt smil.

Op til konkurrencens anden runde trænede hun flere eftermiddage med underviser Sonja Poulsen i såvel laboratorieøvelser som teoretiske spørgsmål.

- Programmet bød på flere foredrag og forsøg. Vi lavede blandt andet et forsøg med titrering (syre-base-kemi), hvor vi fik udleveret syv opløsninger og skulle finde ud af, hvad der var hvad, beretter den unge pige, der stort set kan det periodiske system udenad.

- Dommerne lægger meget vægt på, at man kan vise, hvordan man er nået frem til sine resultater. Vi startede ud med en opgave, der indeholdt dobbelt så mange opgaver, som vi skal løse til eksamen, og tilmed kun med den halve tid til rådighed, beretter Lise, der således er godt tilfreds med sin egen indsats i et skarpt felt.

DSC_3449.JPG


”Kemiklasserne” tiltrækker piger

At kemi tiltaler flere piger end de øvrige videnskabsfag ses blandt andet på Rybners Tekniske Gymnasium.

Her er fordelingen af drenge og piger ca. fifty-fifty i de to 3.g ”kemiklasser”, hvor eleverne har kemi på A-niveau. Derudover er deres hovedfag matematik på A-niveau og biologi på B-niveau.