Nyheder

Kør grønt-kursus tjener sig ind

Det handler om økonomi, og det handler om miljøet, når reddere sætter sig på skolebænken som deltagere på kurset Kør grønt ved Rescue Center Denmark. I løbet af det sidste halve år har Recue Center Denmark kørt kurserne med gode tilbagemeldinger fra kursisterne. De lærer, hvordan man kører udrykningskørsel og samtidig tænker på at køre mest skånsomt i forhold til forbruget af brændstof og i forhold til nedbringe antallet af småulykker, som sidespejle, der bliver kørt af, buler i bilen og så videre.

- Det handler om skadesbegrænsende og engergirigtig kørsel, forklarer Bjarne Knudsen, som er afdelingschef for Rescue Center Denmark.

P3050065 (2).jpg
Uddannelsesbilerne er udstyret med en Falck Sirius, et lille apparat, som registrerer kørslen og lyser rødt og hyler, hvis chaufføren ikke kører energibesparende, for eksempel ved hårde opbremsninger. Registreringerne kan man lave en rapport ud fra og få et samlet overblik over kørslen.  

Mange små uheld løber op, og faktisk viser undersøgelser, at man når lige så hurtigt frem ved at køre med omtanke, som når man kun fokuserer på fart, oplyser Bjarne Knudsen.

På brændstoføkonomien kan der spares omkring 10 – 15 procent ved at køre energirigtigt. Der findes mange små tricks til, hvordan man sparer mest. En besparelse, som redderne selvfølgelig også kan vinde på brændstoføkonomien i deres egen husholdning.

Godt udbytte
For to af kursisterne, Michael Mose-Christensen fra Falck Helsingør og Knud Erik Bertelsen, Falck Hjørring, har kurset givet gevinst.

- Jeg er blevet meget positivt overrasket. Jeg synes, at det kommer til at påvirke min kørsel i høj grad, siger Michael Mose-Christensen, som især har fået øjnene op for, hvor meget man kan trille og bruge bilens centrifugalkraft og friktionenen på vejen eksempelvis i rundkørsler.

- Det har givet stof til eftertanke, tilføjer Knud Erik Bertelsen.

P3060177.jpg
Kurset består dels af teori og dels af praktiske øvelser

Han har lært et nyt begreb: fantasikompetence, som han har fået meget ud af. Det går ud på at forudsige trafikken, før tingene sker. Det er noget, som indgår i assistentuddannelsen, men med en lidt ældre dato på uddannelsesbeviset, er det for Knud Erik Bertelsen en ny måde at tænke på.

Desuden er de blevet mindet om, at farten i mange situationer ikke spiller den største rolle.

- Det er egentlig ikke farten, der er afgørende, men at det glider. Så sparer man mange penge på materiel og brændstof. Det er helt vildt, hvad man kan spare på dækforbruget, konstaterer Knud Erik Bertelsen.

- Det var meget sjovt at se de tal for, hvad man sparer, også ved skader på bilen. Det er ikke det at få repareret skaden, men at bilen er ude af drift, der koster, tilføjer Michael Mose-Christensen.

P3050047 (2).jpg
(Fotos: Bjarne Lund Henneberg)

Mindre stressende
Og så er der en anden sidegevinst, som de to kursister først kommer til at opleve tilbage på arbejdet, fortæller afdelingschef Bjarne Knudsen:

- Der er noget mentalt i det, for man dæmper sit stressniveau ved at køre med omtanke. Der er meget at hente, og det er meget populært, opsummerer han.

Kurset består af teori og praktiske øvelser med fokus på forskellige manøvreøvelser.

Kontaktperson:
Salgs- og uddannelsesleder John Møller Jensen: Tlf. 3046 4880, e-mail: jmj@rescuecenter.dk

P3060200.jpg