Nyheder

Kursus gjorde fældning af stormfald på stenbroen sikrere

Hvert år dør folk ved fældning af stormfald, altså træer, som en storm har væltet. Træerne ligger i spænd, og roden udgør et kontrapunkt, som gør træerne ustabile og kan forårsage alvorlige skader på mennesker og materiel.

stormfald2.jpg
Det er vigtigt, at frigøre roden, som vægtmæssigt udgør et kontrapunkt, på sikker vis.  

Det er absolut ikke ufarligt at fjerne de træer. Men nødvendigt. Især når man arbejder som redder i Frederiksberg Brandvæsen, hvor træer kan vælte ind over veje eller i parker, hvor mange mennesker færdes. Derfor arrangerede og holdt Rescue Center Denmark kursus i fældning af stormfald for en gruppe af reddere fra Frederiksberg Brandvæsen.

Fik stormfald mellem hænderne
Det blev et kursus, hvor redderne for alvor afprøvede teori i praksis. Efter en dag med teori, fik redderne mulighed for at gå løs på et stykke skov, hvor stormene Allan og Bodil havde gjort forarbejdet til at de bevæbnet med motorsave kunne gå løs på træer, som stormene havde fældet, og samle deres egne erfaringer. Og det er netop den eneste måde at lære at fælde stormfald på sikker vis, forklarer Hans Jørgen Frisk, som er Rescue Center Denmarks underviser på kurset.

stormfald3.jpg
Yes! Det lykkes Dennis Henriksen at få roden til at falde på sin gamle plads på sikker vis.

- Der findes ikke en manual eller en facitliste. Man skal være god til at læse træerne. Især efter orkanen i 1999 byggede man en del erfaringer op, som vi i dag bygger vores viden på. Man har nogle grundprincipper, som man altid går ud fra. Men ellers gælder det om at få det mellem hænderne, så man selv kan gøre sig sine erfaringer. Vi kan godt skabe træk og tryk i træer ved hjælp af wirer på skolen, men man opnår ikke samme fornemmelse for, hvordan træerne arbejder, fortæller Hans Jørgen Frisk.

stormfald1.jpg
En motorsav sidder urokkeligt fast. 

Blev hurtigt bedre
Både bøgetræer og grantræer var væltet i den skov nær Toftlund, hvor redderne fra Frederiksberg fik mulighed for at få motorsaven prøvet af. Første dag resulterede blandt andet i mindst tre motorsave, som sad urokkeligt fast i træstammen. Men efterhånden fik kursisterne bedre styr på at aflaste trykket før trækket i træstammen, lige som de lærte at sikre, at roden væltede tilbage, hvor den kom fra, uden at nogen kom til skade.

Dennis Henriksen var en af de reddere, som hurtigt kunne mærke, at han blev bedre til at håndtere motorsaven og læse træerne.

- Vi har fået supermeget ud af det. Man kan se, hvordan træerne arbejder, når vi er herude. Det er det vi skal kunne, når vi nødfælder på Frederiksberg. Hvis der ligger træer til fare for mennesker eller trafik, eller hvis en bil kommer i klemme, siger Dennis Henriksen, som husker, at en mand for et par år siden døde ved at komme i klemme under et træ i sin bil.

Specialkursus
Kurset i stormfald er arrangeret specielt til Frederiksberg Brandvæsen. Rescue Center Denmark arrangerer gerne kurser specielt til virksomheder. Kontakt virksomhedskonsulent John Møller Jensen på tlf. +45 30 46 48 80 eller e-mail: jmj@rescuecenter.dk

stormfald4_618x412.jpg
En såkaldt kanon. Træet lå ned, da kursisterne for at se, hvordan det går, skar træet op to - tre meter fra roden. Træet kunne have voldt stor skade, hvis nogen var i nærheden, da det svuppede op.