Nyheder

EUD: Man lærer bedst gennem praktik

Erhvervsskolereformen trådte i kraft tidligere på året og stiller nye og andre krav til elever på de forskellige erhvervsuddannelser. Unge under 25 år som har afsluttet 9. eller 10. klasse for mere end et år siden, påbegynder blandt andet deres uddannelse i grundforløbets 2. del, som varer 20 uger. Anika Christensen er en af disse elever. 

Det startede i en pølsevogn
- Jeg har arbejdet i Nillers Pølsevogn de sidste 2,5 år, og det var her jeg blev klar over at jeg godt kan lide at have med mennesker at gøre, samtidigt med at jeg kan yde en god service. Og da jeg går med en lille drøm om at starte mit eget engang – måske en pølsevogn – valgte jeg at søge ind på Rybners Handelsskole, fortæller Anika.

Anika web.jpg

Anika afslutter sit grundforløb på Detailhandelsuddannelsen til januar 2016, hvorefter hun skal i praktik. Hun ved endnu ikke hvor, men hvis hun selv kunne bestemme, skulle det være i en forretning med brugskunst. Anika har allerede stiftet bekendtskab med denne type butik gennem to praktikker af tre dages varighed i detailvirksomheden Bahne, og dér var hun glad for at være.

Hurtigt ud i den virkelige verden
Med erfaring fra Nillers Pølsevogn har Anika helt godt styr på kundehåndtering og god service. Men skal Anika engang lange pølser over disken i sin egen pølsevogn, kræves det, at Anika også har tjek på de andre sider af handelsfaget.

- På handelsskolen har vi fag som dansk, IT, engelsk, afsætning og erhvervsøkonomi og de relaterer direkte til detailhandlen, og vi lærer rigtig meget på kort tid. Man skal ikke være væk ret mange dage pga. af sygdom eller andet, før man får travlt, siger Anika og fortsætter:

- Erhvervsøkonomi er svært og det går stærkt i undervisningen. Men det afskrækker mig egentlig ikke. Det er et super brugbart fag, og noget man bare skal have lært.

En længerevarende praktik med blot et halvt års undervisning i ryggen, skræmmer ikke Anika. Hun lægger ikke skjul på at hun og hendes studiekammerater skal lære meget på kort tid, og at stoffet til tider er svært, men hun føler sig fagligt godt klædt på.

- Jeg glæder mig til at grundforløbet er slut, og til at jeg skal ud i den ”virkelige verden” og bruge hænderne. Jeg tror ikke grudforløbets længde gør den store forskel – det er jo alligevel først når man kommer ud i en butik, at man for alvor lærer, hvad det handler om. Butiksfaget skal læres gennem praktik, runder Anika af.

FAKTA
Grundforløbet på den almindelige erhvervsuddannelse på handelsskolen, EUD, er med erhvervsskolereformen blevet forkortet.

De elever, som kommer direkte fra 9. eller 10. klasse, tager et år på handelsskolen, før de skal i praktik. 

Elever, som er gået ud af folkeskolen for mere end et år siden, tager et halvt år på handelsskolen, før de skal i praktik. 

Til gengæld er niveauet på grunduddannelsen højere end før erhvervsskolereformen. Alle elever har et gennemsnit på mindst 02 i dansk og matematik. 

Læs mere om den almindelige almindelige erhvervsuddannelse EUD her