Nyheder

Middelalderskeletter blev gransket nøje

At undersøge et ægte middelalderskelet er en hel del mere spændende end at lære om knogler fra en lærebog. Det erfarede et hold gymnasieelever fra Teknisk Gymnasium Esbjerg sidste år, da de som de første gennemgik det undervisningsforløb, deres biologilærer, cand.med.vet Dorte Schmidt, har udviklet i samarbejde med Sydvestjyske Museer og nu gentager.

Udover et foredrag om gravskikke og efterfølgende rapportskrivning, der blandt andet omfatter en bio-etisk opgave, har undervisningsforløbet undersøgelse af to skeletter, gravet ud ved Ribe Domkirke i forbindelse med renoveringen af kirkepladsen, som omdrejningspunkt.

De to skeletter blev i den forgangne uge gransket nøje af de tekniske gymnasieelever i bedste Bones-stil. Holdet, der har valgt biologi på A-niveau, kunne bruge deres viden om osteologi (knoglelære) til at bestemme blandt andet køn, højde og alder på de to middelaldermennesker, der levede i Ribe tilbage i 1400-tallet. Også sygdomme og dødsårsag kunne eleverne indspore.

dsc_0551-lille.jpg

Konfronteret med egen dødelighed
- Holdet arbejder meget koncentreret. Udover videnskabelige betragtninger har de gjort sig etiske overvejelser om, hvor vidt det egentlig er okay at hive et gammelt skelet op af graven, og i forlængelse heraf blev de konfronteret med deres egen dødelighed, beretter Dorte Schmidt.

Hun har udviklet det antropologiske undervisningsforløb med hjælp fra kollegaen Renate Schröder-Petersen, der underviser i teknologihistorie, en kemilærer fra Esbjerg Gymnasium og naturligvis Sydvestjyske Museer.

- Det er fedt at lave noget anderledes, men det er også et lidt underligt projekt. Bare det at røre ved et dødt menneske er en ny oplevelse, lyder Linas vurdering, der bakkes op af holdkammeraterne Kamilla og Maria.

dsc_0552-lille.jpg

dsc_0553-lille.jpg

dsc_0545-lille.jpg (1)

dsc_0546-lille.jpg

dsc_0542-lille.jpg

dsc_0549-lille.jpg