Nyheder

1.g’ere tester morgenmads betydning for indlæringsevnen

Er havregryn og frisk frugt bedre brændstof til hjernen end wienerbrød og marmelademadder? De fleste er nok ikke i tvivl om svaret, men det er ikke ensbetydende med, at vi husker at fylde det gode brændstof i kroppen fra dagens start.

I denne uge har alle 1.g’erne på gymnasiet i Grådybparken mærket forskellen på en sund og en usund start på dagen på deres egen krop. En morgen blev der linet op med et sukker-orgie bestående af bl.a. Coco Pops, juice, hvidt brød, marmelade, pålægschokolade og wienerbrød, mens eleverne den efterfølgende morgen blev budt på frisk frugt, isvand, gulerodsstave og havregryn m.m.

DSC_1606-lille.jpg
Begejstringen for at få serveret morgenmad var dog ikke lige stor hos alle elever.

- Jeg spiser normalt ikke morgenmad. Jeg vil hellere sove det længere, lød det ærligt fra Maria, der blev bakket op i den betragtning af klassekammeraterne Jim, Maja, Louise og Nina fra 1.A. Ingen af dem spiser normalt morgenmad, inden de skal på gymnasiet. Nina får sig dog indimellem en portion Coco Pops.

- Vi foretrækker at købe noget at spise i kantinen i ti-pausen, tilføjede Jim.

Test og spørgeskema
- Et af vores mål med morgenmadsprojektet er at gøre eleverne mere bevidste om sammenhængen mellem sund kost, indlæringsevne og genrel velvære, forklarer underviser Henrik Brinch Foldager, der er primus motor i Sund og Rask-projektet.

Alle eleverne gennemgik de to dage en koncentrationstest i 2. modul og udfyldte et spørgeskema på Lectio. Derudover blev otte elever - frivilligt - udtaget til blodsukkermålinger.

Resultaterne fra disse test vil lærerne bag projektet offentliggøre snarest. Og mon ikke de tydeligt vil vise, at det er en særdeles klog beslutning at starte dagen med et sundt og mættende morgenmåltid?

DSC_1611-lille.jpg

Fakta om Sund og Rask

  • På Rybners Gymnasium bliver der hvert år gennemført et Sund og Rask-projekt for alle 1.g-elever. Klasserne konkurrerer gennem hele året mod hinanden i forskellige aktiviteter, som drejer sig om sundhed, fysisk form, madvaner og mentalt velvære. Alt sammen ting, som er væsentlige for at få det bedste ud af skolegangen og livet generelt.
  • I dette skoleår deltager 1-g klasserne blandt andet i en overlevelsestur, flere idrætskonkurrencer og en fælles idrætsdag, ligesom de quizer om sundhed og sætter fokus på Sund og Rask til morgensamlingerne.
  • Morgenmadsprojektet tæller ikke med i Sund & Rask-projektets pointkonkurrence. Men eleverne gør alligevel klogt i, at sætte sig lidt ind i emner som hurtige og langsomme kulhydrater, blodsukkerets niveau afhængigt af kulhydratindtagelsen, blodsukkerets betydning for ens velbefindende samt andre ernæringsmæssige forhold. I slutningen af året er der nemlig planlagt en Jeopardy-quiz, som tæller med i konkurrencen. Sidste år var vinderholdet på - en efter sigende superfed - kanotur.

DSC_1609-lille.jpg

DSC_1608-lille.jpg

DSC_1613-lille.jpg