Nyheder

Nikolaj er nået hele vejen til Fysik-OL

Efter at være blevet klædt godt på af fysiklærer Lars Mikael Husum til konkurrencens første del, en tre-timers prøve på skolen, blev Nikolajs besvarelse sendt ind til den nationale styregruppe, som så valgte 36 af de allerbedste besvarelser ud.

De 36 elever - heriblandt Nikolaj - blev inviteret til en træningsweekend på Niels Bohrs Instituttet og efter yderligere to prøver blev han og 11 andre elever valgt ud til den gruppe, der i foråret har gennemgået fire-fem træningsweekender på de store universiteter. Nu er han blandt de fem heldige og dygtige gymnasie-elever, der skal repræsentere Danmark ved olympiaden i Kasakhstan fra den 13. til den 21. juli.

- Det bliver da helt sikkert en kæmpestor oplevelse, som jeg glæder mig meget til, siger Nikolaj, der bor i Holsted og har planer om at læse til elektronik-ingeniør efter et sabbatår, når huen er i hus til sommer.

nikolaj-2-lille.jpg

Råd fra storebror
Fysikolympiaden blev startet i 1967 som en lokal konkurrence blandt de østeuropæiske stater og det daværende Sovjetunionen. Siden har den bredt sig, og nu deltager omkring 500 elever fra 90 lande verden over. I 1996 kom Danmark med for første gang, siden har vi deltaget hvert år, og i 2013 var Danmark værtsland for fysikolympiaden.

- Der er snak om, at vi skal træne med tyskerne, og så skal vi mødes til endnu en træningsweekend, inden konkurrencen afholdes, fortæller Nikolaj, der ikke har ambitioner om at vinde, selv om han naturligvis vil gøre sit allerbedste.

- Dem fra Asien bruger vildt meget tid på at forberede sig. Udover at der er utroligt mange dygtige elever at vælge imellem, er der også meget på spil for flere af dem i forhold til deres fremtidige uddannelsesmuligheder, forklarer Nikolaj, der måske kan drage nytte af de erfaringer, hans storebror, Christian, gjorde sig, da han repræsenterede gymnaiset og Danmark ved det internationale fysik-OL i Estland tilbage i 2012.

Christian går i dag på DTU, hvor han læser elektro-teknologi, mens Nikolajs lillebror, Thomas, efter planen starter på Rybners Tekniske Gymnasium efter sommerferien.

Tidlig opgave-præsentation
På Rybners Tekniske Gymnasium er man stolte af, gentagne gange at have leveret danske repræsentanter til den kæmpestore konkurrence. Nikolaj er således den fjerde elev fra gymnasiet, der er gået hele vejen til den internationale konkurrence.

- Jeg tror, en af forklaringerne er, at 1.g-eleverne bliver præsenteret for fysik OL-opgaver lige efter grundforløbet. Opgaverne adskiller sig fra de "normale" htx-opgaver, som er mere praktisk orienterede, vurderer fysiklærer Lars Husum.

Fakta

Rybners Tekniske Gymnasium har været repræsenteret ved det internationale OL i fysik fire gange:

  • I 2014 i Kasakhstan ved Nikolaj Witting fra Holsted
  • I 2012 i Estland ved Christian Aamund Witting fra Holsted
  • I 2009 i Mexico ved Nick Bruun fra Gredstedbro
  • I 2008 i Vietnam ved Ellen Fogh fra Gørding.