Nyheder

Smedelærlinge kan tjene god løn

Hvad tjener en smedelærling på et år? Gætter du på cirka 200.000 kroner om året, rammer du ikke helt ved siden af. Men for dygtige elever, som er villige til at arbejde over, kan beløbet sagtens vokse. 

Det bevidner Claus Nissen og Nikolaj Bisgaard, som den 2. oktober får svendebrevet i hus.

lille smede1.jpg
Nikolaj Bisgaard og Claus Nissen har tjent en helt god løn under deres uddannelse til smed. 

Som lærlinge hos henholdsvis Esbjerg Shipyard og Sub C Partner i Esbjerg, har de ikke alene forhandlet sig til et ekstra beløb oveni lærlingelønnen, men også taget overarbejdstimer. Det har givet dem en helt god løn, mener de begge.

- Fordi vi kan vores kram, siger den 27-årige far til to uden at kny.

Under sin uddannelse er han blevet gift og har købt hus.

Arbejder på svendestykke
Efter den 2. oktober kan de skifte elevlønnen ud med den samme løn, som deres færdiguddannede kolleger tjener. For øjeblikket knokler de med hvert deres svendestykke. Claus Nissen smeder en grill med et låg, som kan hæves og sænkes automatisk. Nikolaj Bisgaard smeder et hæve-/sænkebord med sakseben.

Han drømte om at komme til at arbejde offshore, da han begyndte på smedeuddannelsen, og den drøm gik i opfyldelse, da han fik læreplads ved Sub C Partner. Han bliver ofte sendt ud på platforme, hvor han svejser både aluminium, sort og rustfri. Efter sommerferien vil beløbet, som tikker ind på kontoen hver måned, falde drastisk. Da begynder han på maskinmesteruddannelsen i Esbjerg og vil kun få SU. Han regner dog med at kunne arbejde og tjene ekstra ved siden af.

Claus Nissen svejser på skibe, som skal repareres, nye skibe, færger, vindmølletransporter, jernbanebroer og meget andet på sin læreplads ved Esbjerg Shipyard. Og her fortsætter han som færdiguddannet smed.

lille smede2.jpg
Det meste af smedeholdet, som får svendebrevet som den 2. oktober.