Nyheder

Rescue Center Denmark klar med nyt kursus om el- og hybrid-biler

Underviser Eigil Hvid, Rescue Center Denmark, er ikke et sekund i tvivl om, at fremtiden tilhører el- og hybridbilerne. De er billigere i drift og mere miljøvenlige end benzin- og diesel-biler. Men der et stort faremoment ved el- og hybrid-bilerne.

- Faremomentet er batteriet. Det har en spænding på 400 – 610 volt og mange ampere. Hvis der ved en ulykke går overgang i batteriet til karosseriet, så kan det slå folk ihjel, forklarer Eigil Hvid.

Derfor har Rescue Center Denmark oprettet to kurser: ”Autohjælp og køretøjer med alternative drivmidler: Hybrid, el, gas og brintbiler. (Personbiler, lastvogne og busser.) og  ”brand/frigøring fra køretøjer med alternative drivmidler: Hybrid, el, gas og brintbiler. (Personbiler, lastvogne og busser.) De to kurser henvender sig til autohjælpsområdet eller beredskaber.

Kurset er lavet i samarbejde med Direktoratet for samfundets sikkerhed og beredskab (DSB) i Norge, den norske brandskole og norsk bilimportørforening. Heinz Flindt, Egil Hvid og Kevin Mortensen fra Rescue Center Denmark har været i Norge for at blive uddannet til at undervise på kurset.

Kurserne er et dagskursus og retter sig både mod brandfolk og reddere samt mekanikere og transportører.

- Formålet med kurset er at give deltagerne et grundlæggende kendskab til køretøjerne – hvordan sikrer man kørertøjet, hvordan gøres køretøjet strømløst, sikkerhed ved arbejdet, kendskab til slukningsmetoder samt for transportørernes vedkommende hvordan man bugserer bilen, siger Eigil Hvid, som på kurset også vil slå et slag for, at den såkaldte ”1000 volt handske.”

- Med den er man sikker på ikke at få stød, så det bør være standardudstyr for alle, der arbejder med el- og hybrid-biler, understreger han.

Og der er mange ting at være opmærksom på og huske for både brandfolk og mekanikere.

- Alle køretøjer er jo bygget forskelligt op og hovedkniven (hovedafbryderen til batteriet) er placeret forskellige steder alt efter, hvilken bil det drejer sig om – for eksempel sidder batteriet i norske busser i taget – Det skal man jo lige være klar over – Og så skal man huske, at man aldrig må stille en forulykket elbil i værkstedet, den skal stå udenfor væk fra andre biler, for den kan være ekstrem brandfarlig, og sådan et batteri er næsten umulig at slukke igen, forklarer Eigil Hvid.

Tesla
En Tesla er brændt helt ud efter brand i batteriet - En sådan brand er stort set
umulig at slukke

Norge i front

Der er en simpel forklaring på, at Rescue Center Denmark har arrangeret kurset i samarbejde med norske organisationer. Norge er langt foran Danmark, når det gælder brugen af el- og hybrid-biler.

- Fra år 2025 er det forbudt at sælge biler med fossile brændstoffer, der er ingen afgifter på bilerne, og der er gratis parkering og opladepladser. Desuden har el- og hybridbiler også lov til at køre i bus og taxi-banerne, fortæller Eigil Hvid.

Hvad angår sikkerheden er Norge også foran os. I Norge er det sådan, at en hybridbil har en nummerplade, der begynder med HY og en elbil med EL. På den måde kan redningsmandskabet ved en ulykke altid se, hvilken biltype, det drejer sig om og tage sine forholdsregler.

 

Bilmærker med el og hybrid for eksempel

Tesla

Toyota

Renault

BMW

MAN

Scania

 

Fakta om kurset:

Det er et et-dages kursus på otte timer

Der er 16 – 20 deltagere på et hold

Kurset retter sig mod brandfolk, reddere samt transportører

Kurset koster 2.395.00 kr.-

Kontakt John Møller Jensen for yderligere information på ++45 3046 4880