Nyheder

Nyt samarbejde mellem universitet og Teknisk Skole

Hvad kan man blive med en teknisk erhvervsuddannelse? Ikke kun håndværker. Lige som andre ungdomsuddannelser kan et svendebrev føre vidt og er en del af fødekæden til universiteterne - ikke mindst til ingeniøruddannelserne. 

Et nyt samarbejde mellem Energi Campus Esbjerg, Rybners Tekniske Skole og Dansk Metal, skal åbne elevernes øjne for mulighederne på de videregående uddannelser. 

Den anden og tredje april deltager 16 smedeelever fra Rybners Tekniske Skole, EUC Syd og Syddansk Erhversskole i en Camp, som foregår på både Aalborg Universitet (AAU Esbjerg) og Rybners Tekniske Skole i Esbjerg.

Koble teori og praksis
I løbet af de to dage skal eleverne lave et projekt om udmattelse ved svejsesamlinger, som ikke alene vil udfordre deres faglige kunnen, men også vil koble den sammen med teori. To studerende ved AAU Esbjerg laver et oplæg, før eleverne skal i gang med den praktiske udførelse af projektet. Brian Brunhøj Jørgensen, som er leder af smedeuddannelsen på Rybners Tekniske Skole er begejstret for, at eleverne får den chance.

- Det er et meget spændende program og sikken mulighed for at se, hvad man egentlig arbejder med på universitetet, siger han.

Flere ingeniører med faglært baggrund
Dansk Metal er gået med i projektet, fordi man håber på at kunne være med til at åbne faglærtes øjne for mulighederne for videreuddannelse. Det samme er målet for Energi Campus Esbjerg, forklarer projektleder Tove Morell.

- Ved at gå sammen med vores studerende skulle de gerne komme på bølgelængde, forstå hinandens sprog og verdener. Det overordnede mål er at opfylde drømmen om at få flere ingeniørstuderende. Eleverne fra teknisk skole får en anden indsigt i, at der er en mulighed for at læse videre. Det vi hører hele tiden fra virksomhederne er, om vi har nogle studerende, som også har hænderne rigtigt skruet på. De faglærte kan jo snakke med en smed og forstå materialet på en anden måde, siger hun.

Fra skibsmontør til direktør
For at supplere med yderligere visioner kommer to oplægsholdere, blandt andre direktør for East Metal, Bent Juul Larsen. Han er selv uddannet skibsmontør, men ejer nu virksomheden, som har 500 ansatte. 
Til slut skal eleverne præsentere deres projekter. Et dommerpanel af direktører fra smedebranchen, faglærere og universitetsansatte vil bedømme og komme med en udtalelse af projekterne.

Baggrund og fakta

  • Som en del af projekt "Energi Campus Esbjerg" har AAU Esbjerg, Dansk Metal og Rybners Tekniske Skole sammen udviklet en Camp for smedeelever.
  • Energi Campus Esbjerg har et budget på 4,6 millioner kroner, og halvdelen kommer i form af støtte fra EU's Europæiske Socialfond. Det er Syddansk Vækstforum, der har indstillet projektet til støtte.
  • Formålet med Camp'en er at afværge ingeniør-og teknikermangel i den voksende energibranche ved at gennemføre forløb, der gør elever på erhvervsuddannelserne interesserede i en ingeniøruddannelse.