Nyheder

Stolthed og taknemmelighed fylder nyuddannede assistancereddere

Da 18 vidt forskellige, udfordrede unge fra hele landet ankom til Rybners i Esbjerg for at starte på uddannelsen til redder med speciale i autohjælp, var de mildest talt skeptiske. Endnu et nederlag var sandsynligvis i vente, tænkte de.

Nu, knap to år senere, står 14 af dem med et uddannelsesbevis i hånden og en følelse af stolthed og en enorm taknemmelighed. Stolthed over at have overvundet egne problemer og have gennemført et krævende uddannelsesforløb, der også indebærer praktikperioder ”ude i virkeligheden”. Og taknemmelighed over at have fået en chance og være blevet vist stor tillid og tiltro.

Det er Falck, der i samarbejde med kommunerne har håndplukket de unge og tilbudt dem lærepladser, mens teorien foregår på Rybners.

- Vi har kørt flere af disse forløb, og det er fantastisk at følge den udvikling, de unge gennemgår i løbet af uddannelsen, siger projektleder i Falcks HR-afdeling, Peter Kristiansen.

Du gør en forskel
- Jeg havde en dårlig tid i folkeskolen og sagde til mig selv ”aldrig mere skole”, beretter Ugur Keskin fra København. I skolen troede de, han var ordblind, men det viste sig senere, at en del af hans udfordringer skyldtes et dårligt syn.

- Vi har vist alle på holdet lidt DAMP og svært ved at sidde stille i længere tid. Derfor er redderjobbet perfekt. Her kommer du ud og gør en forskel for folk. De er næsten altid glade for at se os, når de står ude på en vej med en bil, der ikke vil køre. Jeg kan slet ikke forestille mig at lave andet. Vi har fået en identitet, og det er nok noget, mange af os har manglet, vurderer den nyuddannede assistanceredder.

For Stephen Schou fra Aalborg har det særlige uddannelsestilbud, som han fik formidlet af kriminalforsorgen, været et vendepunkt.

- Jeg kom ud af alt det negative og den dårlige del af omgangskredsen og fik nogle klare retningslinjer. Falck har hjulpet mig meget. Omvendt har jeg også opfyldt de krav, vi har fået stillet, beretter Stephen Schou og ranker ryggen.  

Stærkt sammenhold
For Jacob Mynster fra Esbjerg har udfordringen bestået i, at få troen på sig selv tilbage efter års mobning i folkeskolen og mange skoleskift som følge.

- Jeg blev mobbet meget og følte mig ikke velkommen. Det hjalp at komme på en Tvind-skole, hvor der var mere plads til forskellighed, men alligevel fik jeg ikke taget afgangseksamenen. Det fik jeg først gennemført senere på VUC i Varde, hvor en underviser spurgte mig ”hvad vil du egentlig med dit liv?”. Det satte gang i nogle tanker, og efterfølgende hjalp hun mig med at komme i praktik hos Falck i Esbjerg. Det gik rigtig godt, og da jeg fik tilbud om at komme med på uddannelsen til assistanceredder, kom jeg først i erhvervspraktik for at finde ud af, om det virkelig var mig. Det var det. Falck har givet mig masser af tillid og tro på mig selv, beretter Jacob Mynster, mens de lidt generte øjne lyser op. Han lægger ikke skjul på, at han var meget stille i starten. Men han har nydt godt af det stærke sammenhold på holdet.

- Vi var jo alle lidt tabt på forhånd og vidste ikke, hvad vi kunne forvente, indskyder den ene af holdets to piger, Petra Ganderup, der er fra Skælskør. Efter mange småjobs og uafsluttede uddannelser fandt hun endelig noget, som hun nu har gennemført.

- Højdekravet udelukkede mig fra at blive ambulanceredder. Men jeg har altid interesseret mig for biler, så dette var et super alternativ.

Ligeværdig behandling
- Der er ingen tvivl om, at det har krævet meget vilje af hver eneste af os at gennemføre den her uddannelse. Vi har fået testet vores grænser af og lært os selv og hinanden godt at kende. Det har givet et fantastisk sammenhold. Vi er meget rummelige på holdet og bruger utroligt meget humor - gerne af den sorte slags, konstaterer Ugur Keskin, mens de andre griner og nikker.

Også i forhold til underviserne har de unge følt sig ligeværdigt behandlet.
- Det har betydet, at vi har haft lyst til at gøre vores bedste, vurderer Ugur.
- Mange undervisere kan vi løbe om hjørner med, men Kim har lige fra starten opstillet nogle faste rammer, og samtidig har Johns rolige gemyt virket smittende, beretter Stephen.

I praktikperioderne har de unge haft en mentor tilknyttet, og de tilkendegiver alle, at det har betydet meget for dem.

Nu er de garanteret tre måneders arbejde på den Falck-station, hvor de har været i praktik. Herefter er de ikke blevet lovet noget. Måske får de tilbud om et job på en anden station et andet sted i landet.

Under alle omstændigheder står de nu med utallige karrieremuligheder - og hvad vigtigere er; en tro på egne evner.

 Assistancereddere 

Både fagligt og personligt har uddannelsen til assistanceredder givet Jacob Mynster, Ugur Keskin, Petra Ganderup, og Stephen Schou et kæmpe løft. Yderst til venstre er det projektleder i Falcks HR-afdeling, Peter Kristiansen.