Nyheder

Pige med synshandicap brillerer til EUX-eksamen

- Jeg fik 12!

Sådan har det lydt fra ikke så få unge mennesker, som i de sidste par uger, er blevet færdig med deres ungdomsuddannelse. Også fra den 20-årige Julie Sara Bjørnskov Jansen, som kom ud fra sin afsluttende EUX-eksamen på Rybners Handelsskole i mandags.

web julie.jpg
Julie Sara Bjørnskov Jansen fandt først i 7. klasse ud af, at hun havde et synshandicap, som nedsætter hendes syn væsentligt. Men på Rybners Handelsskole har hun fået et flot resultat. 

Men for Julie har det aldrig været en selvfølge at score topkarakterer. Først i 7. klasse konstaterede øjenlæger, at hun var født med et synshandicap, som gør, at hun kan se langt mindre end normaltseende. Briller hjælper ikke. Men det var hvad hun var blevet tilbudt i løbet af sin skolegang, og klager over, at de ikke hjalp, blev slået hen med, at ”hun bare ville have opmærksomhed.” Hun gik 3. klasse om og flyttede skole to gange, fordi hun ikke trivedes.

Ydermere var det først, da hun kom på efterskole, at hun selv anerkendte, at hun havde et synshandicap. Og først derefter begyndte 10-tal – og en del 12-tal – at rulle ind på hendes karakterbog.

Hjælp til at læse
Som elev på EUX-uddannelsen har hun oplevet at få den rette hjælp i form af Heidi Frederiksmose, en socialpædagogisk støttelærer (sps-lærer), som hjælper med at læse op og med at bruge andre metoder til at opdage de fejl, som hun normalt laver.

web julie og heidi.jpg
Julies SPS-lærer Heidi Frederiksmose blev helt rørt, da Julie kom ud fra den afsluttende eksamen med et 12-tal. 

- Det er kompliceret, fordi hun både er svagtseende og ordblind, og redskaberne til at afhjælpe de to ting arbejder ikke sammen. Men det er en fordel, at Julie gerne vil. Hun er meget pligtopfyldende, og hun lader sig ikke slå ud af sin begrænsning. Hun har rykket sig meget, både karaktermæssigt og personligt. Hun tror mere på sig selv. Det er fantastisk at se, siger Heidi Frederiksmose, som selv er i gang med at læse til lærer på UC SYD.

- Jeg har haft andre vejledere, men Heidi har været den bedste, siger Julie, som har været til to samtaler på en elevplads som revisorassistent ved revisionsfirmaet Martinsen i København - og fredag fik hun besked om, at hun har fået stillingen. 

Når hun er færdig som elev er planen at læse videre til revisor.

Modtog legat til dimission
Hun har for alvor fundet sin styrke-i tallenes verden.

- Et tal er bare et tal. Det er håndgribeligt for mig. Der er et resultat. Jeg kan lide at forholde mig til noget konkret, forklarer hun.

At Julie Sara Bjørnskov Jansen er en særligt dygtig og pligtopfyldende elev, kom til udtryk ved Rybners Handelsskoles dimission, hvor hun fik et af Lida og Oskar Nielsens legater.

web legatmodtagere.jpg
EUX-legatmodtagerne. 

Se flere billeder fra dimissionen på Facebook 

Andre legatmodtagere var:

 • EUX-elev Elena Timoshkova (Lida og Oskar Nielsens legat)
 • EUX-elev Nadia Nielsen (Lida og Oskar Nielsens legat)
 • EUX-elev Helena Rikke Klingenberg Lindberg (Lida og Oskar Nielsens legat) 
 • EUX-elev Maiken Johanne Sjøgren Jacobsen (Lida og Oskar Nielsens legat)
 • EUX-elev Steffan Elgaard Kristensen (Lida og Oskar Nielsens legat)
 • EUX-elev Rasmus Bjerrum Dransfeldt (Lida og Oskar Nielsens legat)
 • EUX-elev Ann-Sophie Memborg (Lida og Oskar Nielsens legat)
 • EUX-elev Gitte Dahl Skovgaard (HK-legat)
 • EUD-butikselev: Cathrine Møller Poulsen (Lida og Oskar Nielsens legat)
 • Kontor med speciale i offentlig administration: Susan Brunsgaard (Lida og Oskar Nielsens legat)
 • Kontor med speciale i administration: Martin Ravn Stein (Lida og Oskar Nielsens legat)
 • Kontor med speciale i økonomi: Rikke Skovrider Sørensen (Lida og Oskar Nielsens legat)


web kontoruddannet.jpg
Onsdag holdt Rybners Handelsskole dimission først for kontorelever. Her er det kontorelev Rikke Skovrider Sørensen, som modtager sit legat. Rikke er uddannet i økonomiafdelingen på Rybners og skal nu aftjene sin værneret. Derefter vil hun læse videre. 

web forsamling.jpg
Senere onsdag var der dimission for EUX'ere og EUD'ere, som er færdige med deres grundforløb på handelsskolen. De skal nu to år ud som elev, før de er helt færdigtuddannede.