Nyheder

Pimpede sæbekassebiler på Rybners Tekniske Skole

På parkeringspladsen ved Rybners Tekniske Skole stod 22 sæbekassebiler linet op på en række. De var alle et resultat af to ugers arbejde, der både skulle ryste de nye elever sammen og give dem et indblik i de erhvervsfag de senere kan vælge imellem. Eleverne startede på grundforløbet i starten af august, og det er først om et halvt år, at de endelig skal tage stilling til, om det er tømrer, murer eller noget helt andet de vil være.

Racecars4.png

Kobling af teori og praksis
Årets elever på fagretningen byggeri var således blevet sat sammen i grupper af 3-4 elever, og på baggrund af ganske få krav, skulle de sammen bygge en sæbekassebil – eller en racecar, som det hedder på moderne dansk. For faglærerne var det vigtigt at teori og praktik blev koblet tidligt i forløbet, da det på fagretningen byggeri ikke kun handler om teori, men også om at kunne bruge sine hænder.

- Vi har prøvet at koble de forskellige fag på racecar-opgaven for at give eleverne en smagsprøve på det de kan vælge imellem, siger faglærer Simon Møller og påpeger:

- Dog ikke lige murerfaget, det ville nok have været blevet lidt ”tungt”. Men ellers har tømrer-, maler- og elektrikerfagene været en stor del af opgaven. Og de unge mennesker er gået til opgaven med krum hals.

Racecars3.png

Kært barn har mange navne
Mors dyt, Farmor 88 og Burning Deer var blot nogle af de kreative navne eleverne havde givet deres biler. Der var knald på farverne og ikke to biler var ens, men de havde alle opfyldt de bundne krav om for eksempel skærmkasser og blinklys.

Jonas Klavsen og Morten Kargo-Petersen har været godt tilfredse med introforløbet og racecar-opgaven:

- Det har været rigtig sjovt, at bygge en racecar. Det har været en god måde at lære hinanden at kende på. Normalt ville jeg nok ikke have haft snakket så meget med tømrerne, siger Morten som gerne vil være elektriker.

Sikkert i mål
Med chauffør og menneskedrevet motorkraft bestående af 2-3 skubbende elever, blev de pimpede racecars med to minutters mellemrum sendt en tur rundt om tekniske skole. Det var med høje forventninger de unge mennesker satte i gang i deres biler og på trods af et par skærmkasser, der røg af i farten, nåede alle biler i mål.

Vinderholdet blev hold 19 med en tid på 6.26 minutter. 

Racecars2.png

Racecars1.png

Fakta:
I sommeren 2015 trådte en ny erhvervsskolereform i kraft. Dette betyder blandt andet, at elever der kommer direkte fra 9. eller 10. klasse, eller inden 1. september året efter de er gået ud af skolen, skal begynde i et normalt grudforløb, der varer 1 år (2 x 20 uger). Efter de første 20 uger skal eleverne beslutte, hvilket hovedforløb de vil gennemføre.