Nyheder

Jannik fra Rybners er regionens bedste vvs-elev

Flere fotos på Facebook

Koncentrationen lyste ud af de syv vvs-lærlinge fra Syddansk Erhvervsskole, Hansenberg, EUC Syd og Rybners, mens de i løbet af de to konkurrencedage dystede mod hinanden.

Opgaven lød på at installere en brugsvandsinstallation inklusiv gulvvarme, og det satte de unge lærlinge under hårdt tidspres. De foretog beregninger, udførte pinligt nøjagtige opmålinger, bukkede kobberrør, tilpassede materialerne med forskellige redskaber og monterede alt fra radiator- og afspærringsventiler til luftskruer og afløbshane.

- Jeg ved sørme ikke, om jeg når det hele. Under alle omstændigheder er konkurrencen en god øvelse forud for svendeprøven, konstaterede 25-årige Jonas Nielsen fra Syddansk Erhvervsskole i Odense midt i installationsarbejdet. Han er lige blevet færdig på 3. hovedforløb. – Når jeg bliver helt færdig, vil jeg ud og have noget erfaring som vvs-energispecialist. Dernæst vil jeg sandsynligvis tage en installatøroverbygning, som du blandt andet har brug for, hvis du vil være selvstændig.

I sidste ende vurderede dommerne, Torben Lambertsen fra fagforbundet TEKNIQ og Carsten Espersen fra Blik- og Rørarbejderforbundet, at det var Jannik Sørensen fra Rybners, der havde løst opgaven bedst. Dermed har den talentfulde vvs-elev, der er i lære hos John Josefsen ApS, sikret sig en billet til Danmarksmesterskaberne i Skills 2019, hvor konkurrencen om at blive Danmarks bedste vvs-lærling må forventes at blive endnu hårdere.

Vinderfoto-1.jpgVinderfoto-2.jpg

Indblik i branchen
Rammerne i Esbjerg Storcenter gjorde det muligt på én gang at skabe et afskærmet konkurrencemiljø og et åbent ”vindue” til det store centertorv, hvor handlende konstant cirkulerer forbi. Flere kiggede indenfor i konkurrencelokalet, og mange - børn såvel som voksne - hyggede sig med blandt andet at hugge skifferhjerter ud på de arbejdende stande. Her kunne de også få en snak om det alsidige vvs-fag.

- Vi vil gerne give de unge og deres forældre indblik i en branche, der har hårdt brug for at tiltrække flere elever. Derfor er det både skolernes og virksomhedernes håb, at fokus på de dygtige unge vvs'ere vil styrke interessen for erhvervsuddannelsen, forklarede faglærer på Rybners, Jackie Lykke Nikolajsen.

Han glæder sig over, at skolens samarbejde med virksomhederne er velfungerende, hvilket også opbakningen til mesterskaberne vidner om. Således var alle armaturer sponsoreret af Damixa, Viega leverede kobberpresfittings, radiatorerne kom Hudevad med, og Danfoss sørgede for ventiler og termostater.

IMG_9835-web.jpg

Fakta

  • De danske vvs-installationsvirksomheder har efterhånden støvsuget erhvervsskolerne for lærlinge. Ifølge en medlemsundersøgelse fra TEKNIQ Installationsbranchen oplever cirka halvdelen af virksomhederne, at det er blevet sværere at rekruttere arbejdskraft inden for det seneste år. Og ud af dem vurderer hele 37 procent, at det er blevet sværere at skaffe lærlinge. Sidste år var det tilsvarende tal 24 procent, mens det i 2016 var nede på 18 procent.
  • For at trække flere unge ind på vvs-energiuddannelsen har TEKNIQ sammen med Blik- og Rørarbejderforbundet i flere omgange kørt kampagner for at brande branchen og rekruttere elever til vvs-energiuddannelsen.
  • Senest har YouTuberen Kristian Kulmbach produceret en ”reklamefilm”, der i øjenhøjde med de unge fortæller om vvs-energiuddannelsen.
  • Budskaberne er, at man med en vvs-energiuddannelse bliver en central del af den grønne omstilling, får adgang til en lang række spændende karrieremuligheder, løn under uddannelsen og praktikpladsgaranti.

 Vvs-energiuddannelsen har fire specialer:

  • Vvs-energispecialist (4 år) – her er fokus på energi og energibesparelse.
  • Vvs og blikkenslager (4 år) – her er fokus på tage og facader.
  • Vvs-installationstekniker (3 år, 9 måneder)
  • Ventilationstekniker (4 år)

IMG_9823-web.jpg