Nyheder

Deltagere begejstrede for Rescuedays

rescuedays7.jpg

Fingerede ulykker var spredt ud over Flyvestation Skrydstrup med let hånd, da Rescue Center Denmark den 13. – 14. juni stod bag Rescuedays på flyvestationen. Omkring 60 mand fra beredskab og ambulancetjenester fra alle egne af Danmark, fra Tyskland og Norge hankede op i bårer, hjelme, frigørelsesværktøj og andet avanceret udstyr og blev sendt ud på fem forskellige udforende øvelser, hvor de skulle bruge deres viden og erfaring og lære en masse nyt. 

Alt sammen handlede om redning og sikkerhed. Ved fem forskellige stationer blev deltagerne udsat for øvelser, som testede deres kunnen til det yderste:

  • Redning af personer fra et fly forulykket i et træ
  • Frigøring fra nye biler
  • Frigøring og redning fra lastbiler, busser og store entreprenørmaskiner
  • Sikring af en forulykket bil i autoværn
  • Kæderedning

Deltagerne bliver dermed øvet i situationer, som de ikke så ofte kommer ud for, hvilket mange af dem fremhævede som noget de kan bruge til noget. Det gælder blandt andre Gunnar Dahlø fra Brand & redning ved Oslo Lufthavn, som blandt andet var begejstret for øvelsen med et lille privatfly forulykket i et træ.

- Der sker jo ikke så mange flyulykker, men realistisk træning er meget nyttig. Vi må altid prøve at træne og få situationerne til at være så realistiske som muligt, så vi kan bruge vores erfaringer, hvis vi kommer ud for lignende ulykker, sagde Gunnar Dahlø efter, at figuranter var blevet reddet ud af flyet.

rescuedays6.jpg
Gunnar Dahlø fra Brand & redning på Oslo Lufthavn til højre. 

Samarbejde
En anden ting, som han satte stor pris, er samarbejdet med deltagerne fra andre beredskab.

- Det er altid nyttigt at få andre input, både det at samarbejde på tværs af landene og se andre metoder og andet udstyr, sagde han.

Det er en anden af deltagerne, Bo Olesen fra Sønderborg Brand & redning, meget enig i.

- Det er et godt arrangement. Den videndeling man har, når man kommer fra mange forskellige beredskaber, er vigtig. Vi giver hinanden nogle staldfiduser, fortæller han, i en kort pause ved en øvelse, hvor tænderne på en gaffeltruck har gennemspiddet føreren af en bil.

- Vi får grundlæggende viden om, hvordan bilerne er bygget op, og hvordan man løfter dem op, så vi ikke selv kommer til skade eller påfører den tilskadekomne mere skade, forklarer han, før han vender tilbage til øvelsen.

rescuedays1.jpg

Nyt avanceret udstyr
Volvo stillede to fabriksnye crashtest-biler til rådighed. Weber Rescue Systems stillede med det nyeste og mest avancerede udstyr samt instruktører. Og instruktører fra Norsk Luftambulanse underviste i kæderedning.

rescuedays4.jpg
Det er ikke lige til at se, at det er biler frisk fra fabrikken. 

De nye biler er bygget op med stål, som er tre gange så stærkt, som på en almindelig bil. Det gør bilerne langt mere sikre, men det besværliggør redningsarbejdet. På trods af, at WeberRescue har taget sin stærkeste frigørelsessakse med, har deltagerne svært ved at få gjort kål på midterstolpen.

- Jeg synes, det er rigtig spændende. Det er fedt, at der kommer eksperter, og at de er instruktører, og det er fedt, at Volvo har stillet crashtest-biler til rådighed, fortæller Dion Mertz efter midterstolpen endelig har givet sig.

rescuedays3.jpg
På trods af tung og kraftigt værktøj giver bilstolpen sig ikke uden videre. 

 

Det hele klappede
Efter to dage med actionprægede øvelser, var de 60 redningsarbejdere godt brugte. Det samme gjaldt instruktører og arrangører, som var meget tilfredse med forløbet af Rescuedays.

- Det er gået rigtig godt. Alt er klappet, og det har været et par rigtig gode dage med store udfordringer, oplevelser, videndeling og samvær, siger Eigil Hvid fra Rescue Center Denmark.

Rescue Center Denmark arrangerede Rescuedays i samarbejde med Weber Rescue Systems, Haderslev Brand og Redning, Beredskabsstyrelsen, Brand og Redningstjenesten - Fighter Wing Skrydstrup, Norsk Luftambulanse og Volvo.

rescuedays2.jpg
Bilen vippede på kanten af et autoværn. Redningsmandskabet har stabiliseret bilen og er nu i gang med frigørelsesarbejdet. 

rescuedays5.jpg
Første dag blev indledt af oplæg ved en læge, som fortalte om personskader ved trafikuheld.