Nyheder

Udvikling af robotteknologi matcher arbejdsformen på htx

De tekniske gymnasieelever bliver under hele ungdomsuddannelsen skolet i anvendelsesorienterede arbejdsmetoder. Det giver dem et solidt udgangspunkt for at blive blandt fremtidens mest efterspurgte medarbejdere, nemlig dem, der selvstændigt kan skabe og optimere intelligente løsninger for virksomhederne.

- Jeg har bygget handsken op fra bunden. Den skal hjælpe folk i industrien med at udøve deres håndværk på en mere skånsom måde, så de for eksempel forebygger slidgigt, og vel at mærke uden at gå på kompromis med kvaliteten, forklarer Mads Ingemann Lorentzen, der tidligere på sommeren blev student fra Rybners Tekniske Gymnasium.

Den sensorbelagte handske, som han bruger til at styre en robotarm, udgør hans eksamensprojekt i Teknikfaget El-teknik. Gymnasiet har indkøbt udstyret specielt til Mads’ projekt, men fremover vil andre htx-elever på gymnasiet også kunne eksperimentere med det og inddrage det i deres projekter.

 Robotprojekt
Efter sin tekniske studentereksamen studerer Mads Lorentzen nu robotteknologi. Han ønsker herigennem at være med til at forme og designe fremtiden.

Typisk for htx  
- Du lærer hurtigt at bruge handsken. Takket være dens fire sensorer får robotten de samme logiske bevægelser, som hvis den blev ført af en menneskehånd. Robotten bliver styret af seks motorer, og ved at inddrage et 3D accelerometer kan jeg styre tre motorer på én gang, beretter Mads, der tydeligvis brænder for sit projekt.

- Det er sådan, vi typisk arbejder på htx: vi finder et teknisk problem ude i industrien, og så går vi ellers i gang med at finde en løsning. Efterfølgende ser vi på, hvad der er lykkedes og ikke lykkedes og forsøger at optimere.

Normalt forløber teknikfagsprojektet som et gruppeprojekt for to personer. Ønsker man at være tre elever - eller én som i Mads’ tilfælde - kræver det dispensation.

Kæmpe potentiale
Med studenterhuen sikkert i hus er Mads nu blevet optaget på Syddansk Universitet i Odense, hvor han går efter at blive civilingeniør i robotteknologi.

- Robotteknologi er noget af det største i Europa lige nu. Der er et kæmpe potentiale inden for blandt andet produktion, landbrug og velfærdsteknologi, og samtidig er universitetet internationalt anderkendt for uddannelsen, fortæller Mads, der dog var tæt på at udskyde sine universitetsstudier til fordel for en uddannelse til jagerpilot.

- Jeg opnåede at være blandt de hundrede sidste kandidater i den benhårde udvælgelsesprocedure. Den proces har virkelig lært mig meget om mig selv, beretter den unge mand, der helt undtagelsesvis fik at vide, at han er velkommen til at søge ind igen om tre år.

Og hvem ved - måske kan robotter og jagerfly snildt kombineres i én og samme karriere.