Nyheder

Rybners arbejder sammen med Sosu-skolen om 10. klasse

10. klasse i Esbjerg Kommune behøver langt fra at betyde et spildt år. Kommunen har mange muligheder også for dygtige og ambitiøse unge, som bare er i tvivl om, hvilken ungdomsuddannelse, de skal vælge. Sidste år åbnede Rybners Kombi10 med de to retninger Tech10 og Business10, hvor de unge både får 10. klasse og første del af grundforløbet på en erhvervsuddannelse. I år er Social- og Sundhedsskolen kommet med, så unge, der er interesserede i mennesker og sundhed, kan blive afklarede i forhold til, hvilken uddannelse de vil tage. Og det glæder de sig til, fortæller uddannelsesvejleder Eva Fredslund.

- Det er en god mulighed for elever der gerne vil en 10.klasse og samtidig komme tættere på en erhvervsuddannelse. Eleverne vil indgå i et studiemiljø, der er præget af uddannelserne på Social – og sundhedsskolen. Samtidig har de ikke taget endelig stilling til, om det er her de skal fortsætte efter 10 klasse, siger hun.

frederik web1.jpg
Arbejde i værksteder udgør en stor del af undervisningen på Tech10. Frederik Christensen får hjælp af tømrerlærer Hans Peder Lauridsen.

En af de elever, som er i gang med Tech10 i år, er den 16-årige Frederik Christensen.

- Jeg valgte det, fordi jeg var i tvivl om, hvad jeg ville være. Jeg hørte om, at man både kunne tage 10. klasse og første grundforløb. Vi prøver forskellige ting blandt andet tømrer, smed og VVS. Det er sjovt at prøve, og nu har jeg fundet ud af, hvad jeg vil, fortæller Frederik Christensen.

Fundet afklaring
Han har i lige så høj grad fundet ud af, hvad han ikke vil være ved at prøve det af. Han overvejede for eksempel at blive tømrer, men har nu fundet ud af, at han gerne vil arbejde med større maskiner, og begynder efter sommerferien på 2. grundforløb på struktøruddannelsen på AMU Vest.

- Jeg er meget tilfreds med at jeg har fundet ud af, hvad jeg vil være, og hvad jeg ikke vil være, siger Frederik Christensen, som samtidig er glad for, at han kan springe et halvt år over på uddannelsen, fordi første grundforløb er en del af Kombi10.

Afslutter på e-niveau
Rent fagligt synes han, at niveauet har været tilpas. Eleverne afslutter fagene på e-niveau, som er kravene på første grundforløb på en erhvervsuddannelse. Jørgen Borg, som er leder af Kombi10 på Rybners, peger på, at det at eleverne er en del af et studiemiljø med unge, som er i gang med en ungdomsuddannelse også er med til at skabe gode rammer om Kombi10.

- Det er mere en begyndelse på en ungdomsuddannelse end en 10. klasse. Og de unge kan vælge lige den ungdomsuddannelse, de ønsker, også gymnasiet. De får et godt udgangspunkt at vælge ungdomsuddannelse ud fra, fordi hele året lægger vægt på at introducere dem for forskellige muligheder. Samtidig får de et højt fagligt niveau, siger Jørgen Borg.

FAKTA
Kombi10 er et samlet navn for de 10. klasser i Esbjerg Kommune, som kombinerer 10. klasse med en erhvervsuddannelse. Den kan tages med tre forskellige toninger:

  • Tech10retter sig mod uddannelserne på Teknisk Skole
  • Business10, som retter sig om uddannelser på Handelsskolen
  • Sosu10, som retter sig mod uddannelser på Social- og Sundhedsskolen.

Eleverne på Kombi10 kan vælge at begynde på alle ungdomsuddannelser. 

Kombi10 er målrettet elever, som er fagligt stærke, men ikke ved, hvilken ungdomsuddannelse, de skal tage.