Nyheder

Rybners-student fik bronze til OL i fysik

- Turen var efter min mening en stor succes. Det var fantastisk at møde mennesker fra 87 forskellige lande - alle med det til fælles, at vi elsker fysik, beretter Frederik, som blev student fra Rybners Tekniske Gymnasium tidligere på sommeren.

De unge talenter skulle igennem to prøver - en eksperimentel og en teoretisk á hver fem timers varighed. Det danske hold leverede en solid indsats. To fik bronzemedaljer og en fik det, der kaldes hæderlig omtale. Bronzemedaljerne tilfalder dem, som er i den bedste halvdel, men ikke i den bedste fjerdedel. Det var der i år godt hundrede deltagere, der opnåede.

- Jeg nåede over mit mål, som var at få hæderlig omtale, så selvfølgelig er jeg godt tilfreds, siger Frederik beskedent.

Frederikhjemmeside.jpg
Lærers træning har gjort en forskel

Han tilegner sin fysiklærer, Lars Husum, en stor del af æren for, at han kom så langt:

- Hvert år har Lars arrangeret træning for interesserede elever, og det var netop på grund af den træning, tror jeg, at jeg allerede i 2.g kom med til landsfinalen, hvor jeg blev nummer seks. Jeg trænede derefter i foråret ’15 i tre weekender sammen med de elleve andre bedste fra landsfinalen, og jeg tror, at det at jeg allerede kendte teorien, da jeg startede med at træne i år, gjorde en forskel.

Selve det at have deltaget har også tjent som en stor kilde til lærdom om fysik, og på en måde er det egentlig den vigtigste del for Frederik, der netop er flyttet til Århus for at tage en bachelor i matematik.

- Det blev ikke fysik, for jeg har ikke valgt det, jeg er bedst til, men derimod det, jeg bedst kan lide, og der vinder matematikken, forklarer han

FAKTA
Hvert år afholdes Den Danske Fysikolympiade, som er en landsdækkende fysikkonkurrence for gymnasieelever. Fysikolympiaden blev startet i 1967 som en lokal konkurrence blandt de østeuropæiske stater og det daværende Sovjetunionen. Siden har den bredt sig, og nu deltager omkring 90 lande fra hele verden. I 1996 kom Danmark med for første gang, og siden har vi deltaget hvert år. I 2013 var Danmark værtsland for fysikolympiaden.


I år deltog 400 elever i første runde, men efter to yderligere runder og en række træningsweekender, var det kun fem elever der formåede at kvalificerede sig til landsholdet. Blandt dem var Frederik Lerbjerg Aagaard, der blev student fra Rybners Tekniske Gymnasium tidligere på sommeren.

Rybners Tekniske Gymnasium har været repræsenteret ved det internationale OL i fysik fem gange:

  • Ellen Fogh: 2008 i Vietnam
  • Nick Bruun: 2009 i Mexico.
  • Christian Aamund Witting: 2012 i Estland
  • Nikolaj Witting: 2014 i Kazakhstan
  • Frederik Lerbjerg Aagaard: 2016 i Schweiz