Nyheder

Simon bliver en af de første uddannede EUX’ere i Esbjerg

Den 23. juni holder Rybners Tekniske Skole for første gang dimission for EUX’ere. Et hold tømrerelever har i løbet af fire år og to måneder både taget en faglært uddannelse og taget fag på gymnasialt niveau, som gør, at de er rustede til at læse videre – enten med det samme eller efter nogle år som faglært. 

Simon lille.jpg

En af dimittenderne bliver den 21-årige Simon Søby Jensen, som glæder sig til at få overrakt eksamensbeviset.

- Jeg synes, det er en uddannelse, som alle, der vil lidt mere end bare håndværk, kan gå i gang med. Der er blevet lavet sammenkobling mellem teori og praksis i forhold til alle fag. Selv i dansk og engelsk har lærerne prøvet at tage materiale ind fra byggeriet. Vi var blandt andet en tur i England på studietur, hvor vi besøgte en teknisk skole derovre. Vi har jo også pløjet gennem en masse noveller. Det skal man jo igennem, siger Simon Søby Jensen.

Er nået langt
Som deltager på det første hold, har han ikke altid vidst, hvad han skulle igennem. Men han er glad for, at han har haft muligheden for at kombinere en tømreruddannelse med fag på gymnasialt niveau. Efter et studieophold i USA efter folkeskolen havde han fået mod på noget mere bogligt.

- Jeg har aldrig været den bedste i skolen, men gennem hjælp fra gode lærere, er jeg blevet overrasket over, at jeg kan nå så langt med matematik, siger Simon Søby Jensen, som har fået fine karakterer.

Også holdkammeraterne imellem har støttet hinanden.

- Inden for de gymnasiale fag har vi hjulpet hinanden med at holde hinanden i gear. I og med at de andre arbejder for det, vil jeg også arbejde for det. Vi er et rigtig godt hold, og vi har det godt sammen og hjælper hinanden, forklarer han.

Mere teoretisk
Simon Søby Jensen er i lære ved tømrerfirmaet Jens Ove Jensen i Bramming, og mester Carsten Bejer Hermansen har kunnet mærke forskel på Simon og lærlinge, som tager den traditionelle uddannelse – uden at sige noget om, at den ene slags er bedre end den anden.

Carsten lill.jpg

 

- Han er mere inde i de forskellige materialer og går mere op i konstruktionen af de ting vi skal bygge, så vi kan tage en snak om det, fortæller Carsten Bejer Hermansen, som godt kunne forestille sig, at han selv kunne have taget EUX, hvis det havde været muligt, da han selv blev uddannet.

Han har efterfølgende nemlig taget en ingeniøruddannelse og har arbejdet som ingeniør, før han overtog sin svigerfars tømrerfirma.

Måske bygningsingeniør
Simon Søby Jensen kan godt give sin mester ret i, at han interesserer sig for materialer.

- Vi bliver nærmest opdraget i, at vi skal undersøge alt. Vi er mere teoretiske, konstaterer han, men hverken han selv eller mester mener, at det er gået ud over det praktiske håndelag.

Nu overvejer Simon Søby Jensen, om han straks skal gå i gang med en uddannelse til bygningsingeniør, eller om han skal arbejde som faglært i en periode først.

Selvom eksamensbeviset og svendeprøven bliver udleveret til dimissionen den 23. juni, bliver EUX’erne først færdige med deres læretid til august.

FAKTA
EUX kombinerer en erhvervsuddannelse med fag på gymnasialt niveau. Den giver direkte adgang til en lang række videregående uddannelser.

Rybners Tekniske Skole tilbyder EUX tømrer/murer, EUX elektriker og EUX smed.

Find EUX-uddannelserne