Nyheder

Sjakbajser fik nye værktøjer

At bevæge sig fra rollen som arbejdsmand i et sjak til at blive sjakbajs byder på en vifte af nye udfordringer. Det er blandt andet sjakbajsens ansvar, at tingene glider, så der ikke opstår spildtid, at sikkerheden er i top på arbejdspladsen, at der hersker et godt arbejdsmiljø samtidig med, at sjakbajsen også indgår i sjakket.

Nøglemedarbejdere
Der var derfor nok af emner at tage fat i, da 23 erfarne og nye sjakbajser skiftede byggepladser og vejarbejder ud med skolebænken på KursusCenter Vest i fire dage for at blive klædt godt på til det ansvar som følger med rollen som sjakbajs.  For Per Aarsleff A/S er sjakbajsernes rolle meget vigtig, de er virksomhedens nøglemedarbejdere i fronten. Gennem teori og praktiske øvelser fik de 23 mand blandt andet indsigt i, hvordan de kan bruge LEAN, hvordan de kan lede arbejdet og sikre et godt og sikkert arbejdsmiljø, kommunikere på en god måde og sikre kvaliteten af det arbejde, som sjakket udfører.

sjakbajs__6__web.jpg
Jens Breuner Thomsen og Jonas Nafil vil gerne anbefale kurset for sjakbajser til andre. 

Og selv om fire dage på skolebænken ikke er noget, som de 23 sjakbajser umiddelbart holder af, så var udbyttet stort, fortalte Jens Breuner Thomsen, som er sjakbajs inden for anlæg, og Jonas Nafil, sjakbajs inden for jord og beton, i en pause i kurset.

- Det er helt sikkert noget vi kan bruge til noget. Man kommer til at tænke over tingene, og hvordan man kan gøre det bedre fremover, siger Jonas Nafil, som efter syv år i faget for nyligt er blevet udnævnt til stødbajs, det vil sige anden sjakbajs i et sjak på fem mand i Silkeborg.  

- Det kan godt anbefales, fortsætter han: Vi får nogle redskaber til at arbejde med, som man kan gå tilbage til.

Kurset giver en opstramning
Jens Breuner Thomsen har over 20 års erfaring som sjakbajs og. På trods af sin store erfaring kan han nikke til det, som Jonas Nafil siger:

- Det er et fint kursus. Du får en masse ny viden, og selv om der er mange ting, du ved i forvejen, er det en fordel at få det vendt igen. Vi får noget mere selvtillid og ny viden. Det er godt med en opstramning, siger han.

Desuden har selve det at samle en stor flok sjakbajser fra store dele af landet en positiv effekt i sig selv, fortæller de.

- Det skaber et netværk imellem os. Vi lærer hinanden at kende på en anden måde, og vi har snakket om, hvordan vi fremover kan udveksle idéer til eksempelvis sikkerhed, forklarer Jonas Nafil.