Nyheder

Rybners’ Skills-finalister finpudser færdighederne inden DM

Det store årlige Danmarksmesterskab for unge, der er i gang med en erhvervsuddannelse, slår igen i år rekord med 42 konkurrencefag og 19 demonstrationsfag.

Fra Rybners deltager tre engagerede elever: en bygningsmaler-elev, en auto-elev og en EUX elektriker-elev. Derudover deltager 12 elever fra redderuddannelsen på Rybners. Faget er med som demonstrationsfag til Danmarksmesterskabet, der fungerer som et oplagt udstillingsvindue, hvor elever og undervisere har mulighed for at vise, hvad de beskæftiger sig med.

Ikke-navngivet-1-web.jpgIMG_2416-web.jpg

Stor arv at løfte
- Jeg glæder mig rigtig meget. Mine kolleger kommer og hepper på mig, beretter bygningsmaler-elev Nadja Lykke Andersen, der er i lære hos TJ Malerfirma på Darumvej og er færdiguddannet i sommeren ’19.

Det er anden gang, den 18-årige esbjergenser er nået hele vejen til DM i Skills, så hun har højere forventninger til sig selv i år. Fagligheden er da også høj i malerafdelingen på Rybners Tekniske Skole, hvorfra den dobbelte DM-vinder, Nordiske mester og VM-deltager Rebekka Guldbrand Vedstesen kommer.  

- Jeg har øvet mig på skolen de sidste fire-fem uger. Vi fik konkurrenceopgaverne i november - en enkelt opgave bliver dog først offentliggjort på dagen, fortæller Nadja.

Hun har allerede mødt de andre fem finaledeltagere, fordi de var inviteret til et talentkursus i Odense i november.

Jakob2-personvognsmekaniker.jpg

En fordel at være et lille sted
For Jakob Julius fra Ribe er det første gang, han prøver kræfter med DM i Skills. Den 20-årige elev bliver færdig med sin uddannelse til personvognsmekaniker i december ’19.

- Jeg er spændt og forventer ikke det store, da flere af konkurrenterne er meget længere i deres uddannelse, lyder det beskedent fra den dygtige elev.

Når han ikke bliver undervist på autoafdelingen på Rybners, foregår læringen hos ML Automobil i Gørding.

- Min mester er selvfølgelig glad og stolt på mine vegne. Jeg er hans første lærling, og fordi vi kun er os to, bliver jeg hele tiden kastet ud i nye opgaver og får lov til en prøve hel masse. Det ser jeg helt klart som en stor fordel, beretter Jakob.

Marco-1-EUX elektriker.JPG

Afslutter fireårig EUX
Årets tredje DM-finalist fra Rybners er 21-årige Marco Kehlet Varberg Mortensen fra Horne. Marco er i lære ved Lundkvist A/S i Varde, som er et datterselskab af Olesen & Jensen i Esbjerg, og afslutter sin EUX elektriker-uddannelse til februar.

At han tager en EUX betyder, at han bruger fire år i stedet for tre på sin uddannelse, der foruden erhvervsuddannelsen også omfatter fag på gymnasialt niveau. På den måde har han de samme muligheder for at læse videre som dem, der har gennemført en gymnasial uddannelse, men han kan selvfølgelig også vælge at træde direkte ud i erhvervslivet som faglært elektriker.

- Når min lærerkontrakt udløber i februar, regner jeg med at kunne blive et halvt år mere i firmaet, og herefter overvejer jeg at læse videre til maskinmester, fortæller Marco.

Han var til elektriker svendeprøve i december og fik hue på, da han 14 dage senere afsluttede sin EUX-del  med et flot tital i faget Teknikfag - A niveau. 

Elektrikernes DM-finale løber over fire-dage, og også Marco har allerede mødt sine medfinalister:

- Vi blev inviteret på et kursus for at lære om et nyt intelligent bygningssystem, som indgår i konkurrencen, men som vi ikke har lært om på uddannelsen.

Der er ingen tvivl om, at fagligheden er helt i top, når den store Skills-finale skydes i gang i næste uge.