Nyheder

Eow! Prøv li’ og shuf det danske sprog!

W’lak rul op! Sangen med S!VAS brager ud i aulaens højtalere. Den danske rapper med iranske rødder er leveringsdygtig i en sand ordstorm af eksempler på, hvordan sproget er i evig udvikling. Han sipper, puffer og synger D.A.U.D.A. på ghettodansk. 

Rasmus fortæller om de forskellige –lekter, der findes. Han gennemgår multietnolekt, kronolekt, sociolekt og ikke mindst idiolekt, der kan beskrives som vores lingvistiske fingeraftryk.

- Husk at være glad for jeres lekter. Vi skifter alle mellem de sproglige koder IRL og er gode til det, for vi ved, at sprog skaber identitet, påpeger han.

Forinden har han selv lært nogle nye ord og udtryk af 1.g’erne - blandt andet ordet ”dakke”. Man kan for eksempel sige: skal vi ud at dakke = skal vi ud at feste. ”Be”, lærer han, er et udtryk lidt á la ”fedt”, og er man ”duns” er det ikke så godt, for ordet bruges om en, man ikke kan lide.

Det er femte år i træk, at Sprogzonen kommer forbi Rybners Gymnasium i Grådybet. Eleverne får øjnene op for, hvordan de på en sjov og reflekterende måde kan arbejde med sprog og retorik. En egenskab, de ofte vil kunne drage nytte af i forbindelse med deres studier.

Søren runder sprogdagen af med legen ”gæt et sprog”. Legen byder på afrikansk klik-sprog og grønlandske ord, som kan rumme en hel sætning. Der findes for eksempel et grønlandsk ord for ”pokkers, mine bukser hænger”.

- Smid os et iransk fuck på FB, lyder de sidste ord fra Sprognørderne, inden 1.g’erne kvitterer for et ”be” foredrag med klap og pift.

DSC_0006-web.jpg

DSC_0025-web.jpg