Nyheder

Store Nørd filmer på Rybners Tekniske Gymnasium

De lokale movie stars var Linea og Emil fra 5.a og Shawn fra 4.a på Ådalskolen, alle tre deltagere i den landsdækkende talentkonkurrence for børn og unge ved navn Unge Forskere. I tv-programmet demonstrerer de deres forsøg for de to værter, Kåre og Emil. Mens Linea og Emils forsøg foregik på gymnasiet, udførte Shawn sit forsøg i cellelaboratoriet hos en anden af gymnasiets samarbejdspartnere, nemlig Aalborg Universitet Esbjerg.

Rybners Tekniske Gymnasium har i en årrække samarbejdet med skolens naturfagslærer Annelise Kjær, der blandt andet kommer forbi med den frivillige ScienceClub hvert forår. Det er typisk elever fra denne klub, som også vælger at deltage i konkurrencen Unge Forskere.

- Vi er glade for samarbejdet med både htx-gymnasiet og universitet, siger Annelise Kjær, der med sit smittende engagement har formået at gøre naturfagene betydeligt mere populære end normalt på Ådalskolen.

Ved sidste års finale i Unge Forskere gik en femtedel af præmierne således til Ådalskolen, og blandt eleverne er det efterhånden rygtes, at det er en sjovt og lærerrigt at deltage i konkurrencen.

DR Ultra-4.jpeg

Sund nysgerrighed
Det kan Emil tale med om. Han opnåede sidste år en fjerdeplads i finalen i Forum, København.

- Niveauet er rimeligt højt, men min vedholdenhed og nysgerrighed er nok det, der hjælper mig. Det er hårdt at stå klar til at præsentere sit projekt i juryrunderne over mange timer, men det er også sjovt. Og så deltog vi også i spændende foredrag med bl.a. den danske astronaut, Andreas Mogensen, og fede shows med alverdens kemi- og fysikforsøg.

I år arbejder Emil med et projekt, der handler om algevækst.

- Jeg fremstiller algetabletter, som både kan spises og bruges som brændstof. Vi gjorde alt klart i laboratoriet dagen før tv-optagelserne, fortæller Emil, der har set rigtig mange af Store Nørd-programmerne og med egne ord syntes, det var ”mega hyggeligt at stå foran kameraet”.

Vinder går på htx
Det næste step i konkurrencen er at indsende elevernes rapporter med henblik på udtagelse til semifinalen.

En af gymnasiets 1.g'ere og tidligere elev på Ådalskolen, Ebru Yilmaz, har flere gange deltaget i -og faktisk vundet - konkurrencen. Hun blev desuden kåret til Årets Talent i Esbjerg Kommune tilbage i 2013.

DR Ultra er i gang med at få produceret fem Store Nørd-afsnit, som tager udgangspunkt i konkurrencen Unge Forskere. Programmet fra Esbjerg bliver sendt på DR Ultra i starten af maj, oplyser TV-selskabet DocEye. Præcist hvornår, kan de p.t. ikke sige.

DR Ultra-1.JPG
Linea forklarer tv-værterne fra Store Nørd, Kåre og Emil, hvordan hun måler på - og laver forsøg med - farvestof i sodavand.

DR Ultra-2.jpeg 
Emil har set rigtig mange af Store Nørd-programmerne og synes, det er ”mega hyggeligt at stå foran kameraet”.