Nyheder

Suveræn maler-elev fra Rybners forbereder sig på VM

Hun har sans for at sammensætte farver og behersker mange maleteknikker. Hun sætter en ære i at udføre opgaverne til perfektion - også selv om det kræver utallige timers øvelse.

Rebekka Guldbrand Vedstesen er i gang med at uddanne sig til bygningsmaler på Rybners Tekniske Skole. Den 15. december bliver hun udlært i uddannelsen, der varer ca. fire år og tre måneder, men inden hun når dertil venter mange flere øvetimer - og ikke mindst en oplevelse for livet.

I kraft af kåringerne som Danmarks bedste malerelev ved DM i Skills i både 2016 og 2017 og Nordisk Mester i 2016 har Rebekka nemlig kvalificeret sig til VM i Abu Dhabi (WorldSkills), der løber af stablen den 14.- 19. oktober.

Danmark stiller med 15 deltagere, der repræsenterer hver sit håndværkerfag.

- Jeg har mødt danskergruppen to gange. Vi har netop været samlet i en weekend på Metalskolen i Jørlunde for at blive rystet sammen, og vi er naturligvis alle spændte på at deltage i den kæmpe store konkurrence og på at arbejde koncentreret i mange timer i 35-40 graders varme, fortæller den 22-årige malerelev fra Ansager.

DSC_0998.JPG

Møder kl. 6.30
Til daglig står Rebekka i lære hos malermester Kurt Skovdal fra Tistrup. Herfra har hun fuld opbakning - også i forhold til at få fri til at forberede sig til konkurrencen. Og på Rybners lægger hendes stolte faglærer, Hanne Asmussen, megen tid og energi i at hjælpe hende:

- Jeg baner vejen, så Rebekka kan have fuld fokus på at blive endnu bedre, siger hun.

Gode råd får Rebekka også af pensioneret faglærer Aage Børsting, der jævnligt kigger forbi skolen og følger med i alle forberedelserne.

For tiden møder den talentfulde pige ofte ind på skolen kl. 6.30 for at vinde mere tid til både at øve på sin svendeprøve og det forestående VM.

- I de tre uger op til konkurrencen vil jeg udelukkende øve mig på konkurrenceopgaverne. Vi får vist også brug for at inddrage en weekend, hvis vi skal nå det hele, lyder det fra den strukturerede malerelev.

Grej sendes i forvejen
Hanne og Rebekka er godt i gang med at pakke en stor kasse med alt det rigtige og uundværlige malergrej. Allerede den 9. september vil kassen blive sendt med fly til Abu Dhabi. Der er nemlig strikse regler for, hvad konkurrencedeltagerne må inddrage af redskaber.

Konkurrencen løber over fire dage, mens selve opholdet i Abu Dhabi er programsat til ti dage.

- Vi skal blandt andet ud at besøge en drengeskole, som også kommer ind og hepper på os under konkurrencen, fortæller Rebekka, der er vokset op med glæden ved at male. Hendes mor er også maler, og bedsteforældrene har haft egen malerbutik.

DSC_1005.JPG 

Fakta om WorldSkills

  • Er verdensmesterskaberne for elever på erhvervsuddannelser og unge håndværkere
  • Afholdes hvert andet år
  • I år er der konkurrencedeltagere fra 77 lande
  • Der vil blive konkurreret i 51 håndværk

 Malerelevernes konkurrence

Konkurrencedeltagerne skal dekorere tre vægge. Den første væg skal tapetseres, og der er en dør, hvor ”spejlet” skal sprøjtemales, listerne skal lakeres og resten håndmales.

På den anden vægsektion skal der males en dekoration, som er givet på forhånd sammen med udleverede farveprøver. Det er den opgave, som vægtes højest i konkurrencen.

På den tredje vægsektion skal konkurrencedeltagerne udføre en fri dekorationsopgave. Rebekkas dekoration forestiller bl.a. Den lille Havfrue.

DSC_1013.JPG
Ikke-navngivet-1.jpg