Nyheder

Opkvalificering og certificering af syriske håndværkere skaber faste jobs

For anden gang kører Rybners Kursuscenter projektet for syriske flygtninge, som går ud på at opkvalificere og certificere kompetente håndværkere med mange års erfaring, så de kan varetage jobs på det danske arbejdsmarked. Projektet er et samarbejde mellem Rybners Kursuscenter og jobcentrene i 5 syd- og sønderjyske kommuner.

Og der er brug for gode metalarbejdere lige nu. Derfor bør der være gode muligheder for at finde job i Danmark. Udfordringen er bare, at man som håndværker i Syrien ikke har papir på sine kompetencer.

Certificering åbner op for nye drømme

Netop den udfordring kender 31-årige Rezan Ibou til. Han er fra millionbyen Damaskus, hvor han har arbejdet som svejser i 14 år. På trods af sin store erfaring, har han svært at få job i Danmark, fordi det i Syrien ikke er normalt, at håndværkere er certificerede, sådan som det er påkrævet i Danmark.

-Vi vil alle sammen rigtig gerne arbejde, så vi kan forsørge os selv og bidrage til det danske samfund. Derfor er jeg også rigtig glad for, at jeg har fået en plads på projektet. Jeg lærer rigtig meget og glæder mig til, at jeg får mit certifikat, så jeg kan komme ud og bruge det, lyder det på dansk fra Rezan.

Hver morgen står Rezan op kl. 4, for at kunne deltage i kurset i på svejsecenteret i Esbjerg:

 –Jeg vil rigtig gerne have mit certifikat, smiler han.

Rezan, som er ud af en håndværkerfamilie, ser lyst på fremtiden:

-Jeg vil gerne blive her i Danmark. Min store drøm er et blive selvstændig og arbejde med svejsning med robotter. Rezan har fået en praktikplads hos V.Å. Gram i Vojens og glæder sig til at komme i gang.

IMG_0279_web.jpg

Individuelt kursusforløb øger jobchancerne

Rezan har været i Danmark i 1½ år og taler rigtig godt dansk. Danskundervisning er også en del af kurset på Rybners Kursuscenter. I værkstedet forberedes de på det danske arbejdsmarked og arbejdet i en dansk virksomhed. Samtidigt med undervisning i svejseteknikker, sikkerhed og dansk, lærer de 16 syriske flygtninge også de korrekte fagudtryk, så de er parate til at møde virksomhederne.

Kursisterne har været igennem et kompetenceafklaringsforløb, hvor deres fysiske, psykiske og håndværksmæssige baggrund afdækkes. Herefter sammensættes et individuelt kursusforløb, som skal gøre dem klar til jobs i industrien.

Kursisternes undervisningsforløb tilrettelægges individuelt, så virksomheder tidligt i forløbet kan have medindflydelse på deres færdige uddannelse. Virksomheder, der har lyst til at deltage i projektet, er altså selv med i udviklingen og har derfor gode muligheder for at forme deres nye medarbejder.


En gevinst for samfundet

Med projektet ønsker Rybners Kursuscenter at gå forrest og vise, at det kan lade sig gøre at uddanne dygtige folk fra en anden nationalitet og få kvalificeret arbejdskraft til en industri, der lige nu mangler arbejdskraft. 

-Man kan jo se sådan her på det: Vi kan vælge at forsørge de flygtninge, der er kommet til landet, eller vi kan uddanne dem, så de kan tjene deres egne penge. Det sidste er der perspektiv i. De bliver bedre integreret og føler at de bidrager og bruger deres kompetencer, og det giver god mening, fortæller Carsten Jensen, underviser i Rybners Kursuscenter.

Carsten Jensen håber, at rigtig mange virksomheder i Syd- og Sønderjylland har lyst til at gå ind i projektet og ansætte en af de 16 syriske mænd.

-Alle håndværkerne kommer med forskellig baggrund, men er meget kompetente. For de virksomheder som har lyst til at tage et socialt ansvar, er der virkelig mulighed for at score en rigtig god medarbejder.