Nyheder

Rybners Kursuscenter uddanner syriske flygtninge i svejsning

Efter cirka et år i Danmark har 14 syriske svejsere endelig igen fået svejsepistoler mellem hænderne og –hjelme på hovederne. På Rybners Kursuscenter knokler de for at lære de teknikker og erhverve de certifikater, som er nødvendige for at blive ansat som svejser i Danmark.

syrisk svejser1.jpg
Faris Issa arbejder målrettet mod at blive selvforsørgende. 

Alle 14 mand har arbejdet som svejsere i Syrien, men med en anden teknik. De brænder for at komme til at brødføde sig selv og er ivrige efter at lære en masse, fortæller Carsten Jensen, som underviser flygtningene. 

- De har det rigtig skidt med at få alting sponsoreret. Det er lidt nedværdigende for dem, og derfor er de helt utroligt topmotiverede til at blive selvforsørgende. De er vant til at klare sig selv, forklarer han.

To af de syriske kursister, Faris Issa og Kotbeldin Ali, nikker bekræftende. Endnu er sproget den største barriere, men i løbet af kurset, som har varet i to en halv uge, har de rykket sig meget rent sprogligt. Så de kan godt forstå, hvad deres underviser siger, men har selv svært ved at udtrykke sig, forklarer de ved hjælp af en tolk.

- Jeg vil gerne tjene penge og give det tilbage, som jeg har modtaget som flygtning her i Danmark, siger Kotbeldin Ali.

syrisk svejser3.jpg
Kotbeldin Ali har rejst som svejser rundt i store dele af verden. Han håber på, at hans kone og fire børn snart kan komme til Danmark. Og han brænder for at få et arbejde, så han selv kan brødføde sig selv og sin familie.

Underviser Carsten Jensen og Tønder Kommune er i fuld gang med at finde og kontakte syd- og sønderjyske virksomheder, som kunne tænkes at kunne bruge en af de 14 syrere.

- Jeg har snakket med nogle virksomheder. I første omgang er de lidt skeptiske, ikke så meget på grund af det faglige, men på grund af sproget. Men vi kan mærke, at de forstår mere og mere af fagsproget. Jeg er duperet over, hvor hurtigt de sætter sig ind i det, siger han.

syrisk svejser4.jpg
Kotbeldin Ali med i aktion med svejsepistolen. 

De 14 flygtninge har fra begyndelsen fået bevilget fire ugers svejsekursus af Tønder Kommune, hvor de bor. På baggrund af samtaler og prøver har Rybners Kursuscenter sammensat individuelle uddannelsesplaner for hver enkelt, og hvis nogle af dem har brug for det, kan det være, at de får bevilget et par ugers ekstra uddannelse.

- Det overordnede mål er at få dem i arbejde, men vores virksomheder bliver nødt til at komme med, siger Carsten Jensen.

Tønder Kommune er klar til at bevilge sprogundervisning ude på arbejdspladsen, hvis virksomheden ønsker det, oplyser Karen Skønager, som er områdeleder i Tønder Kommune. Desuden er der mulighed for at få flygtningene i praktik uden løn, før en aftale om ansættelse bliver sat i stand. Det vigtigste er, at de får et arbejde.

- Vi har prøvet at gøre en indsats for at få dem i gang med det de gerne vil. De har sørget for sig selv hele deres liv. Det er en belastning at være på kontanthjælp, konstaterer hun.

syrisk svejser2.jpg
Faris Issa havde egen virksomhed i Syrien, hvor han primært fremstillede stor tanke. Siden han kom til Tønder Kommune har han gjort en stor indsats for at blande sig med danskere ved blandt andet at melde sig ind i et fitnesscenter og gennem et praktikophold i en børnehave.