Nyheder

Tyske smedeelever oplever dansk uddannelse

Tyske gloser flyver gennem luften i et teorilokale i smedeafdelingen på Rybners Tekniske Skole. 11 elever fra Dortmund har indtaget klasselokalet, hvor de arbejder med at konstruere en tegning i AutoCAD. De er på udveksling i Danmark som en del af et udvekslingsprojekt, hvor også danske unge får chancen for at opleve, hvordan det er et arbejde i en tysk virksomhed og gå på en tysk skole.

På virksomhederne i Tyskland får de danske elever mulighed for at arbejde i større koncerner inden for sværindustrien, hvor de arbejder med rørkonstruktioner i en størrelsesorden, som ikke kendes i Danmark. Omvendt kommer de tyske elever til at arbejde med offshoreindustri eller i mindre virksomheder, hvor man i højere grad følger projektet fra start til slut.

tyske smedeelever1-2.jpg
De 11 tyske smedeelever, som var så dygtige, at de blev valgt ud til at komme på udveksling i Danmark. 

Indtil videre minder undervisningen i teorielokalet på Rybners Tekniske Skole om noget, de tyske elever kan opleve på deres hjemskole Robert-Bosch-Berufskolleg. Men i morgen bliver det meget anderledes, for da skal de lave konstruktionen i jern i smedeværkstedet.

- Skolen er meget større end i Tyskland, og så har den værksteder. I Tyskland har vi kun teori på skolen, fortæller en af eleverne Ben Hombitzer og hans kammerat Marvin Lessmöhmann tilføjer:

- I virksomheden laver vi det praktiske og i skolen det teoretiske.

Vil opleve en anden kultur
De to elever skrev en ansøgning og blev to af de 11 heldige blandt 17 ansøgere, da deres tekniske faglærer Ralf Klonowski fortalte om muligheden.

- Det er for at få erfaringen, for at opleve den danske kultur, fortæller Marvin Lessmöhmann.

- Og for at se forskellene. Jeg arbejder i en stor koncern med mange afdelinger over hele verden, så det har var en stor chance for at opleve, hvordan det foregår i et andet land, siger Ben Hombitzer.

tyske smedeelever1-1.jpg
Marvin Lessmöhmann (til venstre) og Ben Hombitzer i det danske klasselokale. 

På onsdag skal de ud og arbejde i hver deres virksomhed. Ben Hombitzer skal arbejde ved Esbjerg Maritim Service og Marvin Lessmöhmann ved DWA VVS og Blik i Ribe, hvor han blandt andet skal arbejde med at skifte vandrør i Ribe Domkirke, har han fået oplyst. Han har indtil videre kun arbejdet på et værksted i Tyskland, så han glæder sig til at prøve at arbejde udendørs. 

Samarbejdet med den tekniske skole i Tyskland, Robert-Bosch-Berufskolleg, begyndte i 2009. Indtil videre har der været to hold på udveksling mellem Danmark og Tyskland. Fra erfaringerne med det første hold ved at læreren Ralf Klonowski, at eleverne får meget ud af opholdet.

- De var helt vildt begejstrede – og også deres virksomheder kunne mærke deres personlige udvikling, fortæller han.

Eleverne skal arbejde i virksomhederne indtil den 20. maj, hvorefter de vender hjem igen.

Projektet er støttet af EU igennem Erasmus+ programmet.

Yderligere oplysninger
Afdelingsleder Jørgen Thyrsting, tlf. 20431352, email: jt@rybners.dk