Nyheder

Kursist vil kende grænserne når det går stærkt

Det er ikke kun ved alvorlige ulykker med personskade, det skal gå hurtigt med at komme ud på ulykkesstedet. Også ved ulykker med for eksempel spild af dieselolie kan det være nødvendigt at rykke hurtigt ud og ”træde sømmet i bund.”

Derfor har Lars Bjørn Hansen fra AMS (Akut Miljø Service) meldt sig til Rescue Center Denmarks kursus i udrykningskørsel, der foregår både på køreteknisk anlæg i Varde og i Nymindegablejren.

- Jeg har cirka 250 sager om året, og jeg kører måske med udrykning i 50 af dem. Det er typisk ved spild af dieselolie eller vandløbsforurening, det skal gå stærkt, fortæller Lars Bjørn Hansen.

Det er især for at lære sin bil bedre at kende og for at finde grænsen for hvad den, og han selv kan, når det går ekstra stærkt.

- Jeg vil gerne vide, hvornår de enkelte sikkerhedssystemer i bilen bliver aktiveret, hvordan er det nu lige det er med bremselængder, når det går så stærkt og hvad betyder dæktrykket for kørslen? Sådan nogle ting, vil jeg kende helt præcist, forklarer Lars Bjørn Hansen.

Og på kurset er der god mulighed for at få svar på disse ting. Tre-dages kurset har en dag med teori og afsluttes med en teoriprøve, mens den sidste dag går med instruktiv udrykningskørsel i Nymindegablejren og en praktisk prøve.

Ikke et lovkrav

Trods vigtigheden af at kunne køre hurtigt og sikkert under udrykning, så er der ingen lovkrav til chaufførerne, og der er ingen krav om certificering eller lignende – og det undrer Lars Bjørn Hansen

- Når man ved, hvor vigtig sikkerheden er, så undrer det mig, at der slet ikke stilles krav til os, når vi kører udrykningskørsel. Men hverken jeg eller mine kolleger er blevet standset i forbindelse med udrykningskørsel, understreger han.

Fakta:

Kurset i udrykningskørsel er et tre-dages kursus. Det omhandler køreteknik og kørselsdynamik, lovgivning og branchevejledninger, køretekniske øvelser, ergonomi, mental belastning, instruktiv udrykningskørsel samt en teoriprøve og en praktisk prøve.

På kurset var der deltagere fra militærpolitiet, Dansk Autohjælp, akutbilen på Danfoss og Akut Miljø Service.