Nyheder

Gymnasieelever gør sig klar til stor forskningskonkurrence

De syv elever er gået videre til den regionale semifinale i konkurrenceforløbet Unge Forskere Senior, som finder sted i den naturvidenskabelige oplevelsespark Universe på Als onsdag den 21. marts.

Her vil de dyste om en placering blandt de 50 bedste projekter på landsplan, hvilket udløser en plads i finalen i Forum den 22. - 24. april. Derudover vil finalisterne inden finalen blive inviteret med på en tredages Science bootcamp. Tanken er, at deltagerne gennem hele forløbet hjælpes til at få deres ideer ud i den virkelige verden, skabe værdifulde kontakter med andre science-interesserede unge, møde de stærkeste eksperter inden for det relevante felt, og at de får en oplevelse for livet.

- Vi har allerede fået feedback fra juryen, så nu skal vi have finpudset vores præsentationer, der må vare 5-7 minutter, beretter Mary Rui Ma fra 3x.  Truppen fra Rybners består ud over hende af klassekammeraterne Isabella Hansen, Line Wiberg, Kristian Hansen, Oliver Streit og Sofie Beiter Christensen samt Ina Folmer fra 3z.

Unge Forskere 18

De går alle på en naturvidenskabelig studieretning med matematik/fysik/kemi, og projekterne, de skal præsentere på Als, er identiske med den SRP-opgave (studieretningsprojekt), de afleverede i december.

- I gymnasiets tilbud, Open Lab, har vi fået hjælp af vores lærer, Ole Gadsbølle, blandt andet med at skrive ansøgningen til Unge Forskere Senior, fortæller Isabella Hansen.

Netop det unikke undervisningsmiljø på det naturvidenskabelige område er Rybners Almene Gymnasium for nylig blevet hyldet for med overrækkelsen af Undervisningsmiljøprisen og medfølgende 100.000 kr. De syv semifinaledeltagere er endnu et konkret eksempel på, hvordan det ofte lykkes for lærerne at smitte eleverne med deres store engagement og interesse for de naturvidenskabelige fag.  

Fakta

  • I alt 100 projekter går videre til de regionale semifinaler
  • Til semifinalerne møder eleverne juryen til en science-fair, hvor de får deres egen stand. Her skal de medbringe en videnskabelig poster og holde en præsentation for juryen. Semifinalerne afsluttes med udnævnelsen af 50 seniorfinalister.
  • Vinderne af konkurrencen findes hvert år i april ved et brag af en finale i Forum. Finalen består af en 3-dages science fair med sceneshows, udstillere fra store danske virksomheder og universiteter, ca. 8.000 besøgende gæster og en stor præmieoverrækkelsesceremoni med Unge Forskeres protektor, H.K.H. Prins Joachim.
  • Der er kontante præmier for over 300.000 kroner, og eleverne kan kvalificere sig videre til f.eks. EM, VM i USA, de sydamerikanske mesterskaber i Brasilien eller de asiatiske mesterskaber i Kina. Der er også særlige sponsorpræmier – f.eks. en tur til Nobelprisoverrækkelsen i Stockholm.

Læs mere om konkurrencen på ungeforskere.dk