Nyheder

Virksomheder tager flere elever

I flere brancher er virksomheder i Esbjerg og omegn nu begyndt at ansætte flere elever efter flere års nedgang. Det viser opgørelser over de uddannelsesaftaler virksomheder har indgået med elever fra Rybners Tekniske Skole. På nogle uddannelser er der en stor stigning i antallet. Det gælder uddannelser som lager- og terminaluddannelsen, smed, skibsmontør, tømrer, elektriker og ernæringsassistent.

Det betyder meget for uddannelserne på Rybners Tekniske Skole, fortæller direktør for Rybners, Peter Amstrup.

- Det er altafgørende for de tekniske erhvervsuddannelser, at eleverne kan blive uddannet i en virksomhed. For at der kan komme dygtige faglærte, er det vigtigt, at virksomhederne viser et ansvar ved at uddanne elever, og for os er det vigtigt at vi kan aflevere elever med et højt fagligt niveau. Det er glædeligt, at vi nu kan se en stigende tendens til det, siger han.

Flere dygtige elever
VL Staal er en af de virksomheder, som har ansat flere elever i løbet af det sidste år. Igennem mange år har virksomheden ansat to hvert år, men i 2014 ansatte værkfører Knud Knudsen fem elever. Det skyldes i høj grad, at flere dygtige elever har meldt sig på banen. For eksempel indgik virksomheden allerede i oktober en aftale med Emre Özcan, som er elev på den nyoprettede EUX-uddannelse, selv om han først skal ud som elev i virksomheden i august 2015.

- Vi ansætter flere for at få nogle gode lærlinge. EUX skulle være toppen af toppen. Han kom selv og søgte herude. Der er ikke så mange EUX-lærlinge, så da kemien passede, og manden virkede fornuftig, var vi ikke i tvivl, siger Knud Knudsen.

vl staal.jpg
Værkfører Knud Knudsen står midt mellem smedeeleverne Patrick Mathiasen til venstre og Nicklas Wølck.

Uddanner sine egne folk
Holdningen i virksomheden er, at den selv er med til at sikre, at der fortsat vil være kvalificeret arbejdskraft. Ud af 67 smede er 16 uddannet ved VL Staal. Derudover er der for øjeblikket ansat otte elever.

- Jeg er så træt af, at folk siger, at de ikke kan få uddannede folk. Vi uddanner folk, for at have uddannede folk. Desuden synes vi, at vi har plads til dem. Ham vi tog til jul var en talentlærling. EUX- og talentlærlingene har vi helt andre forventninger til. De kan noget mere. Vi kan sætte dem sammen med en svend med det samme. Tidsmæssigt skal vi ikke bruge så meget tid til dem. De tænker lidt forud, siger Knud Knudsen, som desuden oplever en anden sideeffekt.

- De unge i dag er ikke bange for at komme med forslag. Det ser vi som et irriterende positivt problem. Vi får en masse tilbage fra vores elever, konkluderer han.

Smedeelever fik hurtigt elevplads
Tre af eleverne på VL Staal har ikke haft problemer med at finde en elevplads.

- Jeg havde overraskende let ved det. Jeg søgte tre steder, før jeg fik en plads, oplyser Patrick Mathiasen, som begyndte i januar og har gået på Rybners Tekniske Skoles talentforløb.

For Nicklas Wølck gik det endnu hurtigere. Han søgte kun én plads.

- Jeg var i praktik herude én gang, og så fik jeg læreplads, siger han.

På samme måde foregik det for EUX-eleven Emre Özcan, som stadig er på skolen. Men han kan se frem til at komme ud som elev hos VL Staal, hvis man skal tro de to elever, som er i gang.

- Det er godt. Vi får lov til at lave noget og prøve noget forskelligt, så vi lærer noget, siger Nicklas Wølck, som har været elev i to år.

FAKTA
EUX-uddannelsen kombinerer en erhvervsfaglig uddannelse med teoretiske fag på gymnasialt niveau. Det betyder ikke alene, at eleverne får et højere teoretisk niveau, men også at de kan vælge at tage en videregående uddannelse uden at skulle tage supplerende fag. Rybners Tekniske Skole udbyder indtil videre EUX på følgende uddannelser (klik på dem for at læse mere):

EUX tømrer og murer >

EUX elektriker >

EUX smed >

Yderligere oplysninger: 
Afdelingsleder for Rybners praktikcenter Anette Fuglkjær, mobil: 23 45 51 47, e-mail: afk@rybners.dk