Nyheder

12 murermestre garanterer elevplads

Der er ikke mangel på praktikpladser, men derimod mangel på elever inden for murerfaget og VVS-faget. Der er kommet godt gang i opsvinget igen, og med en faldende søgning til mureruddannelsen, får det 12 murermestre til at garantere en elevplads til elever, som vel at mærke viser, at de er motiverede for at gå i gang med uddannelsen.

I ugeaviser i sidste uge garanterede 12 navngivne murermestre, at de vil stille med en læreplads fra første dag på uddannelsen, hvis elever, som er klar til at yde en indsats, melder sig. Siden har tre ekstra elever meldt sig på banen, så der er seks elever meldt til mureruddannelsens grundforløb 2.

murer lille.jpg

For eleven betyder det ikke alene en tryghed i at vide, at elevpladsen er på plads. Det betyder også, at han eller hun får løn fra første dag på uddannelsen.

Karsten Grigel, som er afdelingschef på Rybners Tekniske Skole med blandt ansvar for mureruddannelsen, har taget initiativet.

- Murermestrene kan mærke, at der er kommet mere gang i hjulene. Allerede nu ved vi, at der vil blive mangel på faglærte om få år.

Derfor gør vi noget ekstraordinært for at gøre de unge opmærksomme på muligheden for at få et godt arbejde. Der eksisterer mange fordomme om, at murerfaget er hårdt, men det er mest fordomme, siger Karsten Grigel.

Også på VVS-/energiuddannelsen er der overskud af praktikpladser og mangel på elever, oplyser Kim Birk Fast, som er uddannelsesleder for blandt andet VVS-/energiuddannelsen.

- Vi har arbejdsgivere, som mangler elever. Især energisektoren oplever i disse år et opsving med den fokus der er på energibesparelser. Desuden går de store årgange på pension i løbet af de kommende år. Hver gang der kommer en nyuddannet til faget, er der tre der forlader erhvervet, siger Kim Birk Fast.

vvs.jpg

 

De to uddannelsesledere peger på, at mange unge ikke er klar over, at man godt kan læse videre efter en erhvervsuddannelse.

Murermestre som kan garantere en elevplads:

 • Murerfirmaet Lauridsen
 • Max Mathiesen & Søn
 • Dtn-Byg
 • Murerfirmaet Per K. Kristensen
 • Murermester Frands Jensen
 • Kørvel Byg Aps
 • Jm Byg Nordenskov A/S
 • Murermester Erik A. Hansen Aps
 • K.G. Hansen & Sønner A/S
 • P. Jensen & Sønner
 • Horne Murerne
 • Murermester Leif Andersen Sig Aps

Fakta
Elever, som har en elevplads, starter på grundforløb 2, og der går kun et halvt år på skolen, før de skal ud på deres elevplads.

Når man begynder på grundforløb 2 tager mureruddannelsen og VVS- energiuddannelsen 3 år og seks måneder.

Man kan tilmelde sig uddannelserne via www.rybnerstekniskeskole.dk. Interesserede i garantipladserne skal i første omgang snakke med vejleder på Rybners Tekniske Skole Jesper Köhler (mobil: 61 22 73 63/Email: jkc@rybners.dk). Han kan ikke træffes i ugerne 28, 29 og 30.

VVS- energiuddannelsen
VVS'ere har en grundlæggende viden om de rørinstallationer i beboelser og industri, som forsyner os med energi samt den elektronik, der styrer de elektriske installationer. De har viden om gas- og vandinstallationer, centralvarmeanlæg og fx store oliefelter og gasfelter i Nordsøen. De ved du også, hvordan vi undgår at lede for meget CO2 ud i atmosfæren.

VVS'ere kan arbejde i industrien, i byggebranchen, i energiselskaber inden for olie, gas og varme m.v. De kan læse videre til blandt andet kort- og landmålingstekniker, byggetekniker, energiteknolog, installatør og professionsbachelor i bygningskonstruktion.

Mureruddannelsen
Murere bygger og vedligeholder du huse af sten. De har viden om de forskellige slags sten og fliser, samt hvordan de holdes sammen med mørtel og fuge samt en grundlæggende viden om husbyggeri.

Murere kan arbejde som ansat hos en murermester eller starte egen virksomhed. De kan læse videre til eksempelvis energiteknolog, bygningskonstruktør, ingeniør eller arkitekt.